Vești bune: reîncepem concertele Organ Nights în Biserica Neagră

Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin concertele festivalului Organ Nights cu muzică din cinci secole, cântată pe instrumente muzicale renumite,  într-o ambianță de excepție: Biserica Neagră din Brașov

Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin în Biserica Neagră concertele Organ Nights, un festival prin care s-a reușit chiar și în anul 2020 continuarea îndrăgitei tradiții a sezonului estival de orgă, neîntreruptă încă din 1953. După un an în aer liber, festivalul revine în interiorul Bisericii Negre, păstrând farmecul unui festival de seară de vară, obținut anul trecut: va avea loc o dată pe săptămână, în zilele de sâmbătă, de la ora 18.00, cu o durată prelungită de 60 de minute, timp în care publicul va beneficia de sunetele orgilor și acustica deosebită a monumentului.

Anul acesta, protagoniști vor fi artiști invitați din SUA, Franța și România, iar programul celor nu mai puțin de 14 concerte va fi unul atractiv și variat, acompaniat de orga Buchholz sau de celelalte trei orgi din Biserica Neagră, cu lucrări ale unor compozitori celebri.

O noutate a acestui sezon o constituie completarea muzicii de orgă cu instrumente solistice precum clarinetul sau alămurile, proiecția live pe un ecran interior, transmisia online și micile incursiuni istorice despre orgile din România – suficiente motive pentru a trezi interesul iubitorilor de muzică, istorie și patrimoniu.

Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, care are misiunea ocrotirii și punerii în valoare a patrimoniului acestui monument. Cu fiecare participare, publicul își aduce contribuția la păstrarea moștenirii valoroase, printre care restaurarea și conservarea unor obiecte deosebite, reparații, acordaj și întreținere a orgilor, dar și la creșterea ofertelor cultural-istorice pentru publicul larg.

În anii ce vor urma, această nouă abordare și nouă perspectivă va consolida prin acțiuni culturale inspiraționale brandul brașovean cel mai cunoscut – Biserica Neagră – și va deschide publicului larg noi căi pentru înțelegerea patrimoniului.

Costul unui bilet este de 20 lei, copiii până în 18 ani beneficiind de gratuitate. Biletele se pot achiziționa începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO gift studio.

Se vor respecta toate măsurile legale care se impun. În cazul în care concertele nu vor fi permise în interior, ele se vor proiecta live în curte, în spațiul special amenajat.

Program:

26 iunie 2021 –   Renée Anne Louprette (SUA)

3 iulie 2021 –   Ursula Philippi (Prejmer)

10 iulie 2021 –   Ciprian Dancu (Sibiu) – clarinet, Steffen Schlandt (Brașov) – orgă

17 iulie 2021 –    Studenți ai clasei de orgă ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din
Cluj coordonator prof. Amalia Erdős

24 iulie 2021 –    Steffen Schlandt (Brașov)

31 iulie 2021 –    Miklós Noémi (Cluj)

7 august 2021 –   Neumarkt Brass Quintet – alămuri (Tg. Mureș), Steffen Schlandt – orgă

14 august 2021 – Erich Türk (Cluj)

21 august 2021 – Antal Eduard (București)

28 august 2021 – Paul Cristian (Brașov)

4 septembrie 2021 – Eckart Schlandt (Brașov)

11 septembrie 2021 – Clasa de orgă a Facultății de Muzică Brașov

coordonator  Steffen Schlandt – Geanina Sălăgean (București) – Iulia Reitu (Ploiești)

18 septembrie 2021 – Domenico Severin (Franța)

25 septembrie 2021 – Brita & Jürg Falch-Leutert (Sibiu)

Festivalul Organ Nights este susținut financiar de către Forumul Democrat al Germanilor din România.

###

Parohia Evanghelică din Braşov aparţine de Biserica Evanghelică C.A. din România. Biserica Neagră este monumentul emblematic din proprietatea comunității. Din patrimoniul comunității mai fac parte și alte monumente istorice de valoare națională sau universală, datând din secolele XIV-XIX: clădirile din jurul Bisericii Negre – clădirea Colegiului Național „Johannes Honterus”, casa care a găzduit vestita bibliotecă înființată de Johannes Honterus în secolul XVI, și casa din Piața Sfatului 18 cu picturi murale spectaculoase datând din secolele XVII-XVIII. Comunitatea dispune de încă o biserică medievală și două biserici baroce din sec. XVIII, toate aparținând categoriei A de pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii și amplasate pe teritoriul municipiului Brașov.

Muzica are un loc important în comunitatea Bisericii Negre. Sezonul estival de orgă a luat ființă în anul 1953, din 2003 are loc Festivalul bienal Musica Coronensis și din anul 2010, Festivalul Musica Barcensis – ultimele două în colaborare cu Fundația Forum ARTE.

Share this post

CUMPĂRĂ BILET