restaurare patrimoniu

Patrimoniul renaște: Restaurarea statuii Sf. Ecaterina de pe fațada Bisericii Negre

Comunitatea Bisericii Negre din Brașov a declanșat restaurarea uneia dintre statuile aflate pe contraforții bisericii, apreciate de brașoveni și vizitatori din lumea întreagă.

Statuile au o vechime de aproape 100 de ani, fiind sculptate de artiști brașoveni renumiți, după modelele statuilor originale gotice, provenind din secolul al XV-lea. Acestea din urmă au fost înlăturate în anii 1937–1944 și adăpostite în interiorul bisericii, unde pot fi admirate de către vizitatorii Bisericii Negre.

Aflate la exterior, statuile actuale de pe contraforți sunt supuse unor factori agresivi de degradare. Principalele forme de degradare constatate sunt datorate intemperiilor, dar o mare contribuție o au și poluanții atmosferici. Cea mai mare sursă de poluare de acest tip, în zona Bisericii Negre, provine de la traficul auto. Un alt factor dăunător este prezența constantă a porumbeilor, care și-au construit cuiburi în zona statuilor.

În anul 2018 s-a demarat o campanie de restaurare a acestora, pentru care parohia a primit sprijinul Consiliului Județean Brașov. Patru din totalul de douăsprezece statui au fost restaurate. Cu ajutorul companiei SC Hidraulica SRL, în iulie 2021 s-a demarat restaurarea celei de-a cincea statui, reprezentând-o pe Sf. Ecaterina de Alexandria. Campania de restaurare va dura în jur de șase săptămâni.
Totalul lucrărilor constă în aplicarea tratamentelor preventive de biocidare, îndepărtarea coloniilor de licheni aderente la suprafața pietrei, ancorarea cu mortar a unor fragmente aflate în pericol de desprindere, integrarea cromatică a elementelor din piatră mai deschise decât originalele, protejarea împotriva apei și montarea unor sisteme de protecție împotriva porumbeilor.

Factorii de mediu sunt din ce în ce mai nocivi, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunitatea Bisericii Negre, care se străduiește să țină pasul cu viteza de degradare a monumentului. Dacă în trecut s-a intervenit asupra bisericii la un interval de sute de ani, în condițiile actuale este de așteptat să se desfășoare campanii de restaurare majore o dată la 50 de ani.

Distribuie acest articol

CUMPĂRĂ BILET