Evenimente


Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu – concert extraordinar în Biserica Neagră

Alexandru Tomescu revine într-un concert de vioară la Biserica Neagră, pe 5 august, la ora 19.30.
Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 29 iulie și vor putea fi achiziționate online, aici – https://concert-extraordinar-oda-bucuriei.booktes.com/#2021-08-02 –, și offline de la gift studio INSPIRATIO, curtea Johannes Honterus nr. 8, vis-a-vis de Biserica Neagră.

TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, ajuns la ediția a XIV-a, se desfășoară anul acesta sub egida ”ODA BUCURIEI” și își propune să continue să conecteze muzica cu publicul și să dea speranță prin mesajul ”împreună aducem bucurie”, printr-o transcripție pentru vioară și pian a celebrei “Oda Bucuriei” (din Simfonia a IX-a), de Ludwig van Beethoven.

Concertul face parte din TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.

Din anul 2017 până în 2023, în urma unor concursuri, lui Alexandru Tomescu îi este încredinţată vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate.
Violonistul continuă să concerteze în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performanță: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele Șase Sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi Integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu (cu Eduard Kunz la pian).
Totodată, continuă să concerteze și să ducă sunetul viorii Stradivarius Elder-Voicu și prestigiul școlii românești de muzică, dar și talentul unic pe care îl are pe toate scenele mari ale lumii.
O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok.

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită, pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formarea lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului.
Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu lavioara I).

Pe parcursul concertului, Alexandru Tomescu va fi acompaniat la pian de Josu De Solaun, (Valencia, 1981), pianist cu dublă cetățenie spaniolă și americană, este câștigătorul Premiului I la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de pian George Enescu (2014), a cărui listă de câștigători include nume celebre ale pianului modern, precum Radu Lupu și Elisabeth Leonskaja, devenind astfel primul spaniol care a câștigat acest concurs.

De asemenea, a obținut Primul Mare Premiula ediția a XV-a a Concursului Internațional de Pian José Iturbi din Valencia, fiind din nou singurul pianist spaniol premiat în peste 30 de ediții; iar în 2009 a primit Premiul I și Premiul publicului la Primul Concurs de Pian al Uniunii Europene (I European Union Piano Competition) desfășurat la Praga, unde a fost ales singurul pianist reprezentând Spania și unde a concertat în finală cu Orchestra Cehă Radio, Concertul nr. 3 de Rachmaninov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 24 iulie, începe la ora 18.00 iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonistul acestei săptămâni este organistul Steffen Schlandt, coordonatorul festivalurilor Musica BARCENSIS și Musica CORONENSIS. Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa, precum Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, România, Israel, Portugalia, Guadeloupe. Steffen Schlandt a fost bursier al D.A.A.D. (Institutului German pentru Relații Externe) și al serviciului „Diakonisches Werk”. Din 2004 este dirijorul corului ”Bach” și organist la „Biserica Neagră”. Colaborează cu Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov și Facultatea de Muzică Brașov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 17 iulie, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

În această săptămână va cânta Clasa de orgă a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, care a fost reînființată în anul 1990, după o pauză de mai multe decenii.
În perioada 1990-2015, clasa de orgă a funcționat sub conducerea prof. univ. dr. Ursula Philippi, alăturându-se mai târziu conf. univ. dr. Maria Abrudan și conf. univ. dr. Erich Türk, iar din 2015, lect. univ. dr. Amalia Erdős.
Vor interpreta: lect.univ.dr. Amalia Erdős, Cosmina Barna – anul II, Sámuel Sógor – anul II, Róland Réman – anul IV.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre.

Concertul de orgă și saxofon de sâmbătă, 10 iulie, începe la ora 18.00 iar biletele se pot achiziționa la fața locului de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagoniștii acestei săptămâni sunt Ciprian Dancu (saxofon) și Steffen Schlandt (orgă).
Saxofonul a fost inventat în secolul al XIX-lea și este prin expresivitate, dinamică și culoare un partener predestinat pentru orgă.
Programul cuprinde piese din repertoriul care pune în valoare aceste culori timbrale complementare: A. Kapp, E. Bozza, S. Rachmaninov, H.A.Stamm, J.S.Bach.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre.

Concertul de orgă de sâmbătă, 3 iulie, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonista acestei săptămâni este Ursula Philippi.

Absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Ursula Philippi a fost profesor universitar la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, având o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania.

Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale, organista concertează atât în ţară, cât şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kârgâzstan şi Japonia.

Ursula Philippi concertează cu regularitate în diferite ansambluri camerale și a fost director de programe al stagiunii estivale de concerte ”Plimbări muzicale la Cisnădioara”. Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

concerte orga

Vești bune: reîncepem concertele Organ Nights în Biserica Neagră

Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin în Biserica Neagră concertele Organ Nights, un festival prin care s-a reușit chiar și în anul 2020 continuarea îndrăgitei tradiții a sezonului estival de orgă, neîntreruptă încă din 1953. După un an în aer liber, festivalul revine în interiorul Bisericii Negre, păstrând farmecul unui festival de seară de vară, obținut anul trecut: va avea loc o dată pe săptămână, în zilele de sâmbătă, de la ora 18.00, cu o durată prelungită de 60 de minute, timp în care publicul va beneficia de sunetele orgilor și acustica deosebită a monumentului.

Anul acesta, protagoniști vor fi artiști invitați din SUA, Franța și România, iar programul celor nu mai puțin de 14 concerte va fi unul atractiv și variat, acompaniat de orga Buchholz sau de celelalte trei orgi din Biserica Neagră, cu lucrări ale unor compozitori celebri.

O noutate a acestui sezon o constituie completarea muzicii de orgă cu instrumente solistice precum clarinetul sau alămurile, proiecția live pe un ecran interior, transmisia online și micile incursiuni istorice despre orgile din România – suficiente motive pentru a trezi interesul iubitorilor de muzică, istorie și patrimoniu.

Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, care are misiunea ocrotirii și punerii în valoare a patrimoniului acestui monument. Cu fiecare participare, publicul își aduce contribuția la păstrarea moștenirii valoroase, printre care restaurarea și conservarea unor obiecte deosebite, reparații, acordaj și întreținere a orgilor, dar și la creșterea ofertelor cultural-istorice pentru publicul larg.

În anii ce vor urma, această nouă abordare și nouă perspectivă va consolida prin acțiuni culturale inspiraționale brandul brașovean cel mai cunoscut – Biserica Neagră – și va deschide publicului larg noi căi pentru înțelegerea patrimoniului.

Costul unui bilet este de 20 lei, copiii până în 18 ani beneficiind de gratuitate. Biletele se pot achiziționa începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO gift studio.

Se vor respecta toate măsurile legale care se impun. În cazul în care concertele nu vor fi permise în interior, ele se vor proiecta live în curte, în spațiul special amenajat.

Program:

26 iunie 2021 –   Renée Anne Louprette (SUA)

3 iulie 2021 –   Ursula Philippi (Prejmer)

10 iulie 2021 –   Ciprian Dancu (Sibiu) – clarinet, Steffen Schlandt (Brașov) – orgă

17 iulie 2021 –    Studenți ai clasei de orgă ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj coordonator prof. Amalia Erdős

24 iulie 2021 –    Steffen Schlandt (Brașov)

31 iulie 2021 –    Miklós Noémi (Cluj)

7 august 2021 –   Neumarkt Brass Quintet – alămuri (Tg. Mureș), Steffen Schlandt – orgă

14 august 2021 – Erich Türk (Cluj)

21 august 2021 – Antal Eduard (București)

28 august 2021 – Paul Cristian (Brașov)

4 septembrie 2021 – Eckart Schlandt (Brașov)

11 septembrie 2021 – Clasa de orgă a Facultății de Muzică Brașov

coordonator  Steffen Schlandt – Geanina Sălăgean (București) – Iulia Reitu (Ploiești)

18 septembrie 2021 – Domenico Severin (Franța)

25 septembrie 2021 – Brita & Jürg Falch-Leutert (Sibiu)

Festivalul Organ Nights este susținut financiar de către Forumul Democrat al Germanilor din România.

Viața cotidiană a sașilor transilvăneni în secolul XX în fotografii de familie

Această încântătoare expoziție documentară prezintă viața de zi cu zi a sașilor transilvăneni în fotografii istorice.

Expoziția va fi expusă în curtea Bisericii Negre timp de o lună, începând de duminică, 20 iunie, invitându-vă pe toți să zăboviți, să învățați, să vă amintiți și să vă bucurați de o privire în istoria noastră.

Intrare gratuită pentru copii, la Biserica Neagră, de 1 Iunie

Marți, 1 iunie, Biserica Neagră îşi deschide porţile tuturor copiilor. Pe tot parcursul programului de vizitare (10:00 – 19:00), toţi copiii şi elevii cu vârsta de până la 18 ani vor avea accesul gratuit.

Echipele comunității Bisericii Negre și a cafenelei CH9 Specialty Coffee, https://www.facebook.com/CH9SpecialtyCoffee, situată direct lângă Biserica Neagră, au pregătit pentru cei mici (și nu numai) o serie de activități.

Vă așteptăm cu drag!

Concert aniversar online

La data de 17 aprilie 1839 a avut loc inaugurarea orgii Carl August Buchholz în prezența comunității brașovene și a constructorului berlinez.

În 17 aprilie 2021 vom transmite un concert online din Biserica Neagră, în care vom completa prin muzică și cuvinte istoria acestui instrument în Biserica Neagră și aportul său spre lauda lui Dumnezeu.

Link către concert:

https://www.facebook.com/OrganNights

Tradiția concertelor de orgă din Biserica Neagră continuă

Tradiția concertelor de orgă din Biserica Neagră se continuă și în acest an. Organizate fără întrerupere încă din 1953, concertele vor  fi susținute la renumita orgă Buchholz, precum și la celelalte 3 instrumente din Biserica Neagră. Interpreții vor întâmpina publicul cu un program interactiv și variat, care va include și în acest an prezentările unor orgi istorice din România. Concertele se vor desfășura fie în aer liber, fie în interiorul Bisericii Negre, în măsura în care condițiile generale o vor permite.

Programul, dar și alte detalii vor fi comunicate pe viitor atât pe pagina de internet www.bisericaneagra.ro, cât și pe profilul de Facebook Biserica Neagră – History&Music.

Cumpără bilete