Evenimente


Johannes-Passion de J.S.Bach – 300 de ani de la prima audiție

Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov organizează cu ocazia sărbătorilor pascale, un concert de muzică sacră, Johannes-Passion (Patimile lui Cristos, după Ioan). Acest concert va fi susținut în două orașe din România – Sibiu și Brașov. La Sibiu, concertul va avea loc pe 23 martie, de la ora 18.00, la Catedrala luterană Sf. Maria din Piața Huet, iar la Brașov va avea loc pe 24 martie, de la ora 20.00, la Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel de pe strada Mureșenilor.

Johannes-Passion este una dintre cele mai apreciate compoziții ale lui Johann Sebastian Bach, fiind prima sa lucrare de tip oratoriu. În Vinerea Mare a anului 1724, Bach a prezentat pentru prima dată comunității luterane din Leipzig acest oratoriu care relatează ultimele zile ale lui Isus pe Pământ, printr-o combinație de elemente dramatice și de meditație.

Concertele vor fi interpretate de artiștii ansamblului Capella Coronensis, Corului Bach al Bisericii Negre, soliștii Renáta Gebe-Fügi, Török Orsolya, Șerban Dinu, Nicolae Simonov, Dominic Felts și Farkas András, dirijați de Steffen Schlandt.

Biletele pentru concertul susținut la Sibiu se pot achiziționa online de pe platforma Booktes.com, accesând următorul link https://booktes.com/bilet/bach-la-sibiu. Pentru concertul care se desfășoară la Brașov, biletele pot fi achiziționate de pe Booktes.com, accesând linkul https://booktes.com/bilet/bach-la-brasov, sau de la magazinul de cadouri al Bisericii Negre, INSPIRATIO, situat în Curtea Johannes Honterus nr.9. Costul unui bilet este 50 de lei pentru toate categoriile de vârstă.

Vă așteptăm la concert!

Ascultați colindul îngerilor

Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE organizează în 15 decembrie, de la ora 19.30, alături de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov, concertul caritabil Ascultați colindul îngerilor. În 2023 acest eveniment a ajuns la cea de-a VII-a ediție.

Parteneri ai acestui proiect sunt Liceul de muzică „Tudor Ciortea”, Școala Gimnazială nr. 12 și Colegiul de Științe ”Grigore Antipa”. Evenimentul va fi găzduit de Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel, de pe strada Mureșenilor, nr. 19.

Coordonator muzical este Steffen Schlandt împreună cu profesorii Izabella Brașoveanu, Laura Greavu (Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea“), Annegret Feder (Școala Gimnazială nr. 12), Gizella Benedek (Colegiul de Științe ”Grigore Antipa”) și Gabriela Schlandt (Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov).

Acest proiect a fost creat cu scopul de a îi apropia pe copii de muzică și, în același timp, de emoția sărbătorilor de iarnă pe care elevii doresc să o transmită și publicului. Aproximativ 150 de copii se reunesc în cadrul acestui concert pentru a cânta colinde de Crăciun. Pentru unii elevi este o primă experiență de a cânta într-un cor și de a lua parte la un spectacol de mare anvergură.

Biletele pot fi achiziționate începând cu data de 29 noiembrie de la magazinul Bisericii Negre, INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa: Curtea Johannes Honterus, nr. 8, sau online de pe booktes.com. Prețul unui bilet este de 50 de lei pentru toate categoriile de vârstă.

Banii obținuți din bilete vor fi donați, ca în fiecare an, Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, Brașov.

Vă așteptăm la concert!

Concerte de sărbători

În perioada lunii decembrie, comunitatea Bisericii Negre organizează concerte dedicate pregătirii spirituale pentru Nașterea Domnului și pentru Noul An, invitând toți iubitorii de muzică să participe la aceste evenimente culturale și religioase.

Concertul de Crăciun are loc la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel, situată pe strada Mureșenilor, duminică, 10 decembrie, de la ora 20.00. Repertoriul constă în piese compuse de Bach, Brahms, Distler, Sartorius și Reger, care vor fi interpretate de Corul Bach al Bisericii Negre alături de ansamblul Capella Coronensis, dirijat de Steffen Schlandt. Biletele pentru acest concert pot fi achiziționate începând cu 24 noiembrie, costul unui bilet fiind 50 de lei.

Un alt eveniment mult așteptat este Concertul la cumpăna dintre ani, din 31 decembrie, ora 12.00 după-amiaza. Ajuns acum la cea de-a XXIV-a ediție, concertul de muzică de orgă și meditație îndeamnă publicul să reflecteze la anul ce a trecut și să privească cu speranță către noul an. Cuvintele preotului, alături de muzica de orgă, călăuzesc spectatorii către un moment de cugetare și liniște sufletească. Concertul la cumpăna dintre ani are loc în Biserica Neagră, fără întrerupere din anul 1999. Biletele vor fi puse în vânzare din 16 decembrie, costul unui bilet fiind 25 de lei.

Biletele pentru ambele concerte pot fi achiziționate online de pe booktes.com sau de la magazinul de cadouri, INSPIRATIO, situat la Curtea Johannes Honterus, Nr. 8.

Vă așteptăm la concerte!

Concert de nai și orgă – Cornel Pană și Steffen Schlandt la Biserica Neagră

Biserica Neagră găzduiește miercuri, 13 septembrie 2023, de la ora 18 un concert de muzică barocă interpretată la două instrumente înrudite. Tuburile naiului și ale orgii vor dialoga prin muzica lui Georg Friedrich Händel. Interpreți vor fi naistul Cornel Pană (Elveția) și organistul Steffen Schlandt (Brașov).

Lucrările interpretate sunt compuse în original pentru flaut și clavecin, însă pot prinde viață și în alte distribuții, precum aceasta, în cadrul căreia accentul se situează pe instrumentele de suflat.

Comunitatea Bisericii Negre invită toți iubitorii de muzică să descopere sonoritatea deosebită a sonatelor. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8, sau online de pe www.booktes.com. Costul unui bilet este de 25 de lei, copiii sub 18 ani beneficiind de gratuitate.

Vă așteptăm la concert!

Concertul organistului Paul Cristian mutat în data de 8 Septembrie

Comunitatea Bisericii Negre anunță că următorul concert de orgă din cadrul festivalului Organ Nights, interpretat de artistul Paul Cristian, inițial programat pentru data de 9 septembrie, ora 18.00, va avea loc în data de 8 septembrie, ora 18.00.

Concertele Organ Nights la Biserica Neagră au loc, în mod obișnuit, în fiecare sâmbătă în perioada 27 mai – 21 octombrie, de la ora 18.00, cu o durată de aproximativ 60 de minute. Concertul lui Paul Cristian a trebuit să fie devansat cu o zi pentru a se evita o suprapunere cu un eveniment care va avea loc în Piața Sfatului.

Programul festivalului poate fi consultat pe website-ul Bisericii Negre (https://bisericaneagra.ro/concerte-orga/), pe website-ul INSPIRATIO (https://inspiratio.ro/concerte/) sau pe paginile de Facebook şi Instagram ale Bisericii Negre.

Costul unui bilet este de 25 de lei, copiii sub 18 ani beneficiind de gratuitate. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8, sau online de pe www.booktes.com.

Vă așteptăm la concert!

Concerte extraordinare în Biserica Neagră

Comunitatea Bisericii Negre găzduiește în 19 și 21 iulie de la ora 18.00 două concerte corale extraordinare. Primul eveniment va avea loc în data de 19 iulie și va fi susținut de către un cor ecumenic al parohiilor catolice și protestante din Frankfurt an der Oder – Corul de Copii și Tineret din Frankfurt. În 21 iulie, în cadrul celui de-al doilea concert, proiectul coral Summer Choir, alături de organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, vor prezenta publicului varianta pentru soliști, cor și orgă a Misei în Re Major a lui Antonín Dvořák.

Corul de copii și tineret din Frankfurt este format din aproximativ 50 tineri cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Alături de tinerii care aparțin bisericilor protestante și catolice, din acest cor fac parte și tineri care nu sunt legați confesional. Un rol major în comunitatea corului îl are cultivarea culturii muzicii bisericești din trecut și până în prezent. În fiecare an, membrii pregătesc un oratoriu și un repertoriu pentru turneu, primind o educație muzicală solidă prin intermediul antrenamentelor vocale gratuite. Aceștia au susținut concerte nu numai în bisericile orașului Frankfurt, ci și în Brandenburg, Saarland, Franța, Munții Harz, Turingia, Lüneburg, Austria, Republica Cehă, SUA, Suedia, Țara Galilor și Anglia, Polonia și România.

Summer Choir – Carpates este un seminar coral care se desfășoară la Brașov între 17 și 22 iulie 2023. La finalul repetițiilor, corul dirijiat de Christian Ciucă, alături de Steffen Schlandt care va cânta muzică de orgă, vor interpreta o lucrare de Antonín Dvořák, Misa în Re Major, despre care compozitorul afirma că s-ar putea numi Credință, Speranță și Dragoste pentru Dumnezeu. În urma acestui proiect vor avea loc două concerte, la Brașov în 21 iulie la Biserica Neagră, și la București în 22 iulie la Catedrala Sfântul Iosif.
Biletele pentru concertele din 19 și 21 iulie pot fi achiziționate începând cu data de 7 iulie de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8, sau online de pe www.booktes.com. Costul unui bilet este de 25 de lei, iar copiii sub 18 ani beneficiază de gratuitate.

Vă așteptăm la concerte!

IN THE MOOD FOR LOVE

Turneul Internațional Stradivarius, ajuns la ediția a XVI-a, a prezentat Muzică, Atitudine, Valori si, mai presus de orice,
apropierea și deschiderea față de publicul cel mai tânăr și neexperimentat. În fiecare an, Violonistul Alexandru TOMESCU,
liderul acestui proiect, merge în toate regiunile țării cu sunetul celei mai bune muzici. Acompaniat de Vioara STRADIVARIUS
Elder-Voicu-Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur duce cele mai frumoase povești, mai ales către tineri și copii și,
totodată, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni
muzicii.

Adela Liculescu a început studiul pianului la vârsta de patru ani și la opt ani
debuta deja la Filarmonica Gasteig din München. Între timp, Adela Liculescu a
devenit cunoscută ca una dintre cele mai active pianiste ale generației sale, atât
în domeniul solistic, cât și în cel al muzicii de cameră.

“IN MOOD FOR LOVE” este un program muzical de 70min, care
inspiră publicul la meditație, reflecție și iubire. O armonie de
sunete între vioară și pian, pe muzica compozitorilor universali și
naționali:
JULES Massenet- Meditație din Opera Thais
FRITZ Kreisler – Liebesleid
FRITZ Kreisler – Liebesfreud
EDWARD Elgar – Salut D’Amor
CESAR Franck – Sonata în La Major (fragment)
MIRCEA Chiriac – Serenada
CONSTANTIN I.Nottara – Siciliana
CAMILLE Saint-Saens – Introducere și Rondo Capriccioso

Vă așteptăm la concert!

Organ Nights 2023

Deschiderea festivalului Organ Nights 2023 la Biserica Neagră, va avea loc sâmbătă, 27 mai, începând cu ora 18.00. Tradiția concertelor de orgă va continua cu cea de-a 71-a ediție, în cadrul căreia publicul va avea ocazia să asculte artiști de renume internațional.

Concertele au loc în fiecare sâmbătă, în perioada 27 mai – 21 octombrie, de la ora 18.00, cu o durată de aproximativ 60 de minute. Programul festivalului poate fi consultat atât în tabelul de mai jos, cât și pe website-ul INSPIRATIO Gift Studio și pe paginile de Facebook și Instagram ale Bisericii.

Biletele pot fi achiziționate începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8, sau online de pe www.booktes.com (link-urile, de asemenea, devin active în zilele de luni). 

Data Artiști Bilete Online Booktes
27.05.23 Josef & Susanne Miltschitzky (Germania) https://booktes.com/bilet/organ-nights-josef-susanne-miltschitzky-ottobeuren-la-biserica-neagra
03.06.23 Steffen Schlandt (Brașov) https://booktes.com/bilet/organ-nights-steffen-schlandt-la-biserica-neagra
10.06.23 Fernanda, Emil și Dan Racoveanu (București) https://booktes.com/bilet/organ-nights-fernanda-emil-si-dan-racoveanu-la-biserica-neagra
17.06.23 Renée Anne Louprette (SUA) https://booktes.com/bilet/organ-nights-renee-anne-louprette-la-biserica-neagra
24.06.23 Clasă de orgă a Facultății de Muzică Timișoara, prof. Cristina Struța https://booktes.com/bilet/organ-nights-clasa-de-orga-a-facultatii-de-muzica-timisoara
01.07.23 Ursula Philippi (Prejmer) https://booktes.com/bilet/organ-nights-ursula-philippi-la-biserica-neagra
08.07.23 Erzsébet Windhager-Geréd (Austria) https://booktes.com/bilet/organ-nights-erzsebet-windhager-gered-la-biserica-neagra
15.07.23 Balázs Szabó (Ungaria) https://booktes.com/bilet/organ-nights-balazs-szabo-la-biserica-neagra
22.07.23 Amalia Erdős (Cluj) https://booktes.com/bilet/organ-nights-amalia-erdos-la-biserica-neagra
29.07.23 Erich Türk (Cluj) https://booktes.com/bilet/organ-nights-erich-turk-la-biserica-neagra
05.08.23 Alexandru Catău (Franța) https://booktes.com/bilet/organ-nights-alexandru-catau-la-biserica-neagra
12.08.23 Alen Kopunović Legetin (Croația) https://booktes.com/bilet/organ-nights-alen-kopunovic-legetin-la-biserica-neagra
19.08.23 Eckart Schlandt (Brașov) https://booktes.com/bilet/organ-nights-eckart-schlandt-la-biserica-neagra
26.08.23 Eduard Antal (București) https://booktes.com/bilet/organ-nights-eduard-antal-la-biserica-neagra
02.09.23 Noémi Miklós (Cluj) https://booktes.com/bilet/organ-nights-noemi-miklos-la-biserica-neagra
08.09.23 Paul Cristian (Brașov) https://booktes.com/bilet/organ-nights-paul-cristian-la-biserica-neagra
16.09.23 Brita & Jürg Falch Leutert (Sibiu) https://booktes.com/bilet/organ-nights-brita-jurg-falch-leutert-la-biserica-neagra
23.09.23 Klaus Dieter Untch (Brașov) https://booktes.com/bilet/organ-nights-klaus-dieter-untch-la-biserica-neagra
30.09.23 Anneke Brose (Germania) https://booktes.com/bilet/organ-nights-anneke-brose-la-biserica-neagra
07.10.23 Geanina Sălăgean (București) https://booktes.com/bilet/organ-nights-geanina-salagean-la-biserica-neagra
14.10.23 Garai Zsolt (Oradea) https://booktes.com/bilet/organ-nights-garai-zsolt-la-biserica-neagra
21.10.23 Închiderea festivalului https://booktes.com/bilet/organ-nights-inchiderea-festivalului

Concurs – Creează mascota!

INSPIRATIO Gift Studio alături de Parohia Bisericii Negre, împreună cu Forumul German Brașov invită toți copiii și tinerii vorbitori de limbă germană cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani să gândească, să imagineze, să viseze la o mascotă pentru Biserica Neagră – și să o deseneze, să o confecționeze sau să îi dea viață cu o poveste scrisă de ei înșiși!

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați acest link:

https://fdgrbv.ro/concurs-proiectati-mascota/

Concert Pascal Johannes-Passion

Vă invităm la un concert de muzică sacră în data de 1 aprilie, ora 20.30, în Biserica Romano-Catolică Petru și Pavel din Brașov.

Urmând tradiţia de a acompania diferitele sărbători religioase prin intermediul muzicii, în Săptămâna Mare a anului 2023, ansamblul Capella Coronensis, soliști și Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov, sub bagheta lui Steffen Schlandt, vor aduce în fața publicului una dintre cele mai apreciate compoziții de Johann Sebastian Bach: Patimile după Ioan

Biletele pot fi achiziționate din magazinul Bisericii Negre, INSPIRATIO, sau online accesând acest link: https://booktes.com/bilet/concert-pascal

Vă așteptăm la concert! 🎼

Vrei să fii ghid voluntar la Biserica Neagră?

RECRUTĂM ȘI FORMĂM TINERI VORBITORI DE LIMBI STRĂINE, CARE DORESC SĂ FIE GHIZI VOLUNTARI ÎN SEZONUL DE VARĂ.
• ÎNTÂLNEȘTE PERSOANE DIN TOATĂ LUMEA
• ÎMBUNĂTĂȚEȘTE-ȚI COMPETENȚELE LINGVISTICE
• ÎNVAȚĂ DESPRE ISTORIE, ARTĂ ȘI RELIGIE
• FĂ-ȚI PRIETENI

Perioada de formare:
APRILIE – IUNIE (1-2 CURSURI/SĂPTĂMÂNĂ)
Info: 0772253781

Trimite o scurtă scrisoare de intenție la:
guide@biserica-neagra.ro
Înscrieri până la 10.03.2023
LOCURILE SUNT LIMITATE

*Vârsta minimă 15 ani

DA PACEM DOMINE

Concertul, în coproductie între Corul Bach al Bisericii Negre și ansamblul vocal Korinnya (membri ai Operei din Odesa), aduce în premieră la Brașov lucrări mai puțin cunoscute ale repertoriului coral ucrainean. Veți putea audia compozitori precum Berezovsky, Leontovich, Bortnjansky, Diletsky, Verbistky, Stetsenko, Shuch, Stravinsky. Concertul caritativ are ca scop strângerea de fonduri pentru oamenii aflați în suferință din cauza războiului.

Biletele pot fi achiziționate de la magazinul Bisericii Negre, INSPIRATIO Gift Studio, sau online de pe Booktes.com, accesând următorul link: https://booktes.com/bilet/da-pacem-domine

Vă așteptăm la concert!

Concert la cumpăna dintre ani

„La cumpăna dintre ani”, ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, este un eveniment care se desfășoară în ultima zi a anului, 31 decembrie. Prin intermediul muzicii de orgă și al cuvintelor preotului, spectatorii pot medita la anul ce a fost și la cel ce va urma.

Biletele pot fi achiziționate de la magazinul Bisericii Negre, INSPIRATIO Gift Studio, sau online de pe Booktes.com, accesând următorul link: https://booktes.com/bilet/concert-la-cumpana-dintre-ani

Vă așteptăm la concert! 🎼

Program special de sărbători

În perioada sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, Biserica Neagră va fi deschisă pentru vizitatori conform programului obișnuit, și anume, de marți până sâmbătă, între 10:00 și 18:00, iar duminica și lunea în intervalul 12:00 – 18:00, exceptând anumite zile.

În data de 22 decembrie, datorită oficierii slujbelor dedicate elevilor Liceului Honterus, programul de vizitare va avea loc între 12:00 și 18:00. În 24 decembrie, publicul are acces în intervalul orar 10:00 – 16:00. Ulterior, comunitatea Bisericii Negre participă la slujbele specifice serii de Ajun. În 31 decembrie, după un scurt program de vizitare, 10:00 – 12:00, biserica va găzdui, de la ora 12:00, concertul care marchează cumpăna dintre ani. În prima zi de Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din noul an, 1 ianuarie, lăcașul de cult va fi închis pentru vizitare. Magazinul de cadouri al Bisericii Negre, INSPIRATIO Gift Studio, care găzduiește și casieria de bilete, va fi deschis în fiecare zi de la 10.00 la 19.00, cu excepția zilelor de 25 decembrie și 1 ianuarie. Bilete de intrare, precum și cele pentru concertul de Anul Nou, pot fi procurate și pe Booktes.

concert craciun

Concert de Crăciun

Concertul de Crăciun organizat de Biserica Neagră va avea loc în acest an în Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel, din str. Mureșenilor, duminică, pe 11 decembrie ora 19.30.

Detalii:
Bilete: Gift Studio INSPIRATIO, vis-a-vis de intrarea în Biserica Neagră
Corul Bach al Bisericii Negre + Capella Coronensis.
Dirijor Steffen Schlandt
Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel, str. Mureșenilor

Vă așteptăm la concert 🎼

Concert FIORI E COLORI la Biserica Neagră

Luni, 12 septembrie 2022, începând cu ora 18.00, la Biserica Neagră din Brașov (Curtea Johannes Honterus nr. 2), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Kaufland România, Biserica Neagră din Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Vibrate Festival Brașov și Libris Șt. O. Iosif din Brașov, în parteneriat cu Muzeul Național George Enescu, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează cel de-al doilea concert din cadrul turneului național FIORI E COLORI.

Concertul va fi susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA, iar programul concertului va prezenta piese de: Henry Purcell, George Enescu, Alessandro Scarlatti, Giulio Caccini, Franz Schubert, César Franck, Gabriel Fauré, Nicolae Bretan, ș.a.

Despre FIORI E COLORI:

Ilustrul poet și gânditor german Johann Wolfgang von Goethe spunea: „Florile sunt cele mai frumoase cuvinte și hieroglife ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubește”. Pornind de la natură și de la acest minunat gând Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, alături de partenerii săi, vă invită, prin intermediul intimității muzicii camerale transmise prin vocea apreciatei soprane Rodica Vică (România/Austria) și sunetul suav al harpei în interpretarea minunatei artiste Maria Bîldea (România/Grecia), să pătrundeți în lumea minunată a florilor bucurându-vă de o călătorie muzicală inedită. Trăim vremuri neplăcute, iar în ultima perioadă suntem „bombardați” cu vești triste, astfel că programul artistic Fiori e Colori are menirea, ca prin frumusețea sa, să poarte publicul pe un tărâm învăluit de culoare, armonii muzicale și florale și totodată să-l invite să se deconecteze de la realitatea actuală. Cum florile sunt clasate în topul preferințelor în materie de cadouri pe întreg mapamondul, Fiori e Colori reprezintă și el un cadou împachetat în splendoare pentru publicul din sala și pentru publicul din mediul online. Violetele lui Alessandro Scarlatti – Le violette, crinii lui Giulio Caccini – Amarilli, mia bella, macii lui Gabriel Fauré – Le Papillon et la Fleur, liliacul lui Ernest Chausson – Le temps des lilas, crizantemele lui Sabin Drăgoi – Crizanteme și trandafirii lui George Enescu – Estrene de la Rose, Henry Purcell – Sweater then Roses și multe altele vor alcătui buchetul muzical pe care cele două artiste îl fac cadou publicului oferindu-i totodată și oportunitatea unică de a intra în contact direct cu frumusețea și splendorile literaturii muzicale dedicate florilor. Fiind o adevărată invitație la visare și la încântare, programul muzical conține 22 de cântece și arii pe teme florale, toate aceste partituri fiind rearanjate, pentru formula de duo voce și harpă, de către soprana Rodica Vică și harpista Maria Bîldea. De asemenea, repertoriul concertului este unul multi-lingvistic, fiind cântat în română și mai multe limbi străine.

Despre artiști:

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate fiind considerată una dintre cele mai interesante voci ale generației sale. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeșelea, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók- Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone în deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi, un turneu internațional inovator JAZZT Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internațional George Enescu, turneul internațional cameral menit să celebreze genialitatea compozitorilor români “Romanian Music Journey”, participarea deosebită în opera barocă “Indiile galante” în regia lui Andrei Șerban, lansarea producției “only ONE Diva allowed” în cadrul festivalului Kultursommer Wien ș.a. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu (The Ghosts) și al doilea, Stars in the Sky lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna- un proiect multicultural și unic care cuprinde o colecție de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra țiteristă Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. www.rodicavica.com

Maria Bîldea s-a născut în București și a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzică George Enescu. La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. După absolvirea Academiei de Muzică din București, în 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în România, Serbia și Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia și în Grecia, la siturile arheologice din Atena. De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa și „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat și cvartetul „Aeolian Harps” și este membru fondator al “KYKLOS ENSEMBLE”. Participă în orchestra “Armonia Atenea” , interpretând la harpe istorice, înregistrând recent L.v.Beethoven “Die Geschöpfe des Prometheus” cu Decca. Mai multe informații pe www.harpadepoveste.ro/maria-bildea/

Organizatori: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Biserica Neagră din Brașov și Kaufland România

În parteneriat cu: Primăria Municipiului Brașov, Vibrate Festival Brașov, Libris Șt. O. Iosif din Brașov și Muzeul Național George Enescu din București

Parteneri Media Naționali: Trinitas Tv, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, Itsy Bitsy Radio, AGERPRES, spotmedia, Basilica.ro, PressOne, Zile și Nopți, Fest.ro, Revista Leviathan și Connect Arts

Parteneri Media Brașov: Star Fm, Bună Ziua Făgăraș, Libris Șt. O. Iosif, Observatorul de Brașov, Litera9, Iubim Brașovul Tv, La Pas prin Brașov, Metropola, Prețul Zilei și Brașov Metropolitan

Vă așteptăm la concert 🎼

Biletele se pot cumpăra online – https://booktes.com/bilet/recital-fiori-e-colori – sau la Inspiratio Gift Studio – curtea Johannes Honterus 8.

Zagreb Quartet în concert la Biserica Neagră – 29 august, ora 18.00

Fondat ca primul ansamblu permanent și profesional de acest gen pe scena muzicală croată, Zagreb Quartet a susținut primul lor concert pe 25 aprilie 1919.

Membrii la acea vreme erau Václav Huml, prima vioară, Milan Graf, a doua vioară, Ladislav Škatula (mai târziu Miranov), violă și Umberto Fabbri, violoncel – toți profesori la conservatorul din Zagreb. În primele două decenii, mulți muzicieni au trecut prin cvartet (Jan Pribyl, Jan Holub, Francis E. Arány, Dragutin Aranyi, Zlatko Topolski, Stjepan Šulek, Aleksandar Szegedi, Ljudevit Dobronji…), care a luat deja vârfuri. standarde de performanță, făcând până astăzi coloana vertebrală a muzicii Zagrebului și a cvartetului croat.

În primele etape, Cvartetul a format un repertoriu muzical larg, variind de la muzică clasică precum Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms și așa-numitul repertoriu de cvartet de fier, până la compozitori contemporani cu un accent deosebit pe compozitorii croați. În spectacolele lor au fost incluse în mod regulat lucrări ale lui Božidar Širola, Josip Štolcer Slavenski, Milko Kelemen, Marko Ruždjak, Frano Parać, Dubravko Detoni și mulți alții.

În sezonul 1930 – 1931, membrii au pornit în primul lor turneu internațional în Republica Cehă și Germania, câștigând recenzii măgulitoare și adesea denumiți „celebrii”. Spectacolele regulate în Croația și în turneele internaționale le-au marcat existența până în prezent. În afara Europei, au susținut multe turnee în Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, Rusia, Canada, Australia, Noua Zeelandă etc.

Cooperarea cu alți muzicieni solo proeminenți începe, de asemenea, în faza lor incipientă. Prima perioadă a Cvartetului Zagreb s-a încheiat cu cel de-al Doilea Război Mondial, un nou capitol începând în 1954 datorită inițiativei muzicienilor din Cvartetul Academic de Coarde (Akademski gudački kvartet) – Josip Klima, Tomislav Šestak, Dušan Stranić, Zvonimir Pomykal. Tocmai violonistul Josip Klima a fost cel care, cu scurte întreruperi, a condus cvartetul în următoarele două decenii până în 1987, urmat de Zlatko Balija, Edo Pečarić și Đorđe Trkulja. Alți violonişti au fost Zlatko Balija, Edo Pečarić, Nikola Jambrošić, Ivan Kuzmić și Marija Cobenzl, violiştii Dušan Stranić i Daniel Thune și violonceștii Fred Kiefer și Josip Stojanović.

Cea mai lungă experiență de a cânta în cvartet, o perioadă de 37 de ani, îi aparține violonistului Ante Živković. (Muzicologul Hana Breko a evidențiat două formații principale în timpul celei de-a doua etape, primul fiind Josip Klima, Zlatko Balija, Dušan Stranić și Fred Kiefer, iar al doilea Josip Klima, Ivan Kuzmić, Ante Živković și Josip Stojanović.)  De remarcat faptul că în acea perioadă, știrile și noutățile aduse de Muzički bienalle Zagreb, reflectă foarte mult asupra repertoriului ansamblului care interpretează cele mai recente realizări interne și internaționale ale cvartetului.

În anul 1987, Goran Končar ajunge în poziția de prima vioară, marcând începutul unei noi perioade. Pe această poziție rămâne până în 2012, alături de Goran Bakrač și mai târziu Davor Philips (din 2001) la vioara a doua, violiștii Ante Živković, cu Hrvoje Philips din 2005 și Martin Jordan la violoncel (din 1991). Acele vremuri au fost marcate de cicluri de concerte la Muzeul Mimara și la Sala Națională a Renașterii Croate (Preporodna dvorana) a Căminului Național, iar din 2008 la Institutul de Muzică Croată (Hrvatski glazbeni zavod), unde se desfășoară până în prezent sezonul Cvartetului din Zagreb.

Reputația ansamblului este confirmată de turneele internaționale și de găzduiri organizate în anii 1990, în care încearcă în special să crească gradul de conștientizare a stării de război aflate în desfășurare în Croația. Au fost organizate tururi de la Concertgebouw din Amsterdam, Rudolfium din Praga și St. John’s Smith Squarea din Londra până la sediul Națiunilor Unite din New York și Guangyuan Concert Hall. Au interpretat compoziții majore precum Arta Fugii a lui Bach, ultimele cvartete de coarde ale lui Beethoven. Unul dintre spectacolele care ar trebui evidențiate este Ultimele șapte cuvinte ale lui Hristos de Joseph Haydn, interpretată în cripta bisericii Sf. Ana din Ierusalim. În 2012, Sergej Evseev și în 2014, Marin Maras au loc pentru scurt timp ca primă vioară, urmând să fie înlocuite de sezonul 2017/2018 de Martin Krpan, alături de alți membri: Davor Philips, Hrvoje Philips și Martin Jordan.

Discografia bogată a Cvartetului, înregistrată de-a lungul a aproape două decenii, include discuri pentru Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croația Records, ZG Zoe, Cantus/HDS și multe altele. Ultimul album – cooperarea cvartetul Leoš Janáček și cvartetul Antonína Dvořáka – a fost publicat de casa de discuri Spona Classics.

Numeroase recompense și premii includ cele mai importante premii naționale: Premiul Orașului Zagreb în 1957 și 2001, Premiul Milka Trnina, Premiul Josip Štolcer Slavenski al lui Vjesnik, Premiul Vatroslav Lisinski, Premiul Vladimir Nazor atât anual, cât și premiul pentru întreaga activitate, în 2009.

Vă așteptăm la concert 🎼

Biletele se pot cumpăra online – https://booktes.com/bilet/zagreb-string-quartet-croatia – sau la Inspiratio Gift Studio – curtea Johannes Honterus 8.

organ nights 2022

Începe sezonul concertelor 2022, în Biserica Neagră

Sâmbătă, 4 iunie 2022 la ora 18 deschidem ediția a 70-a a stagiunii estivale de orgă de la Biserica Neagră. La cele 4 orgi istorice vor interpreta: Ursula Philippi, Paul Cristian, Eckart și Steffen Schlandt.

În program vom asculta lucrări ale lui Daniel Croner – brașoveanul care s-a întors acum 340 ani de la studiile sale din Wittenberg și a compus primele piese păstrate în Transilvania pentru instrumente cu claviaturi.
Tot din secole îndepărtate vin lucrările de orgă din nordul Europei ale compozitorilor Sweelinck și Buxtehude.
Unul dintre compozitorii sărbătoriți în acest an este César Franck (200 ani de la naștere) – a cărei Fantezie în La va răsuna pe marea orgă.

Vă așteptăm să descoperim împreună aceste lumi sonore 🎼

Biletele se pot cumpăra online – https://inspiratio.ro/concerte/ – sau la Inspiratio Gift Studio – curtea Johannes Honterus 8.

Vești bune: se apropie sezonul concertelor 2022, în Biserica Neagră

Ce poate fi mai frumos decât să asculți muzica marilor compozitori într-un monument arhitectural unic? Concertele de la Biserica Neagră sunt experiențe de neuitat. În acest an, vă oferim atât concertele de orgă din cadrul sezonului estival de vară al Festivalului ORGAN NIGHTS, cât și concerte extraordinare care vor cuprinde coruri și soliști din țară și din străinătate.

Ediția cu numărul 70 a concertelor de orgă

Concertele Organ Nights revin în Biserica Neagră din 4 iunie până la finele lunii septembrie. Sezonul estival de orgă se bucură de o tradiție neîntreruptă  din anul 1953. De atunci au avut loc mai mult de 4000 concerte de orgă în Biserica Neagră.

În acest an, concertele vor avea loc în zilele de sâmbătă, de la ora 18.00, cu o durată de aproximativ 60 de minute, protagoniști fiind artiști invitați din SUA, Croația și România. În repertoriul celor 17 concerte vom găsi compozitori din toate epocile – un repertoriu croit pe posibilitățile oferite de cele 4 instrumente din Biserica Neagră.

Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by History & Music, un concept lansat în anul 2020 de către Biserica Neagră, care are misiunea ocrotirii și punerii în valoare a patrimoniului acestui monument. Cu fiecare participare, publicul își aduce contribuția la păstrarea moștenirii valoroase, printre care restaurarea și conservarea unor obiecte deosebite, reparații, acordaj și întreținere a orgilor, dar și la creșterea ofertelor cultural-istorice pentru publicul larg.

Costul unui bilet pentru concertele sezonului estival de orgă este de 20 lei, copiii până în 18 ani beneficiind de gratuitate. Excepție face concertul dedicat copiilor din data de 11.6., în cazul căruia biletul costă pentru adulți și copii 20 lei. Costul pentru bilete concertelor extraordinare variază între 30 și 50 lei, iar copii beneficiază în cazul biletelor de 30 lei de o reducere.

Pentru concertele extraordinare, vânzarea biletelor va începe cu 10 zile înainte de eveniment, iar pentru concertele Festivalului ORGAN NIGHTS, biletele se pot achiziționa începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO gift studio.

Puteți achiziționa biletele online pentru fiecare concert din stagiune de AICI.

Vă așteptăm la concert 🎼

Ansamblul vocal The Citrus Singers va cânta în Biserica Neagră

Duminică 5 iunie, de la ora 18.00, Biserica Neagră va găzdui un concert extraordinar – The Citrus Singerssub conducerea dirijorilor Douglas Austin și Marius Beltran.

Puteți cumpăra din timp bilete aici – https://booktes.com/cumpara/concert-citrus-singers#2022-05-30

The Citrus Singers

Sub conducerea dirijorilor Douglas Austin și Marius Beltran

Citrus Singers, asamblul vocal al colegiului omonim situat în Glendora, California, a fost înființat în 1968 și a căpătat rapid un renume internațional. Acest grup de elită a câștigat numeroase concursuri corale, inclusiv prestigiosul Festival Coral Internațional din Spittal, Austria.  Printre spectacolele susținute se numără Glinka Capella din Sankt Petersburg, Rusia, Simpozionul de la Viena pentru coruri internaționale remarcabile, Festivalul Riebeld din Danemarca, Festivalul coral Midnight Sun din Tromso, Norvegia, și Festivalul coral internațional din Republica Populară Chineză. În plus, au cântat cu Orchestra Filarmonicii din Londra, au deschis Rose Parade și au apărut anual în cadrul emisiunii speciale PBS din ajunul Crăciunului, în direct de la Pavilionul Dorothy Chandler din Los Angeles, California. Corul Citrus Singers a încântat președinți, demnitari străini și a reprezentat Statele Unite în lumea întreagă, efectuând turnee în Franța, Italia, Austria, Iugoslavia, Cehoslovacia, Ungaria, Japonia, Spania, China, Danemarca, Norvegia, Germania, America de Sud și Marea Britanie.

Programul va cuprinde selecțiuni din următoarele lucrări

All That Hath Life and Breath Praise Ye the Lord! Rene Clausen
Sing Me to Heaven Daniel Gawthrop
Let the Life I’ve Lived Speak for Me Gwyneth Walker
How Can I Keep from Singing Robert Lowry/arr. Sarah Quartel
Sanctus Craig Courtney
Prayer for a New Day Jonathan Reid
Gloria (from “Missa Kenya”) Paul Basler
There Will Be Rest Frank Ticheli
The Word Was God Rosephanye Powell
Ubi Caritas Ola Gjeilo
Psalm 96 Jan Pieterszoon Sweelinck
O Magnum Mysterium Morten Lauridsen
Northern Lights Ola Gjeilo
Baba Yetu (Swahili adaptation of “The Lord’s Prayer”) Christopher Tin
The Heavens’ Flock Ēriks Ešenvalds
Panunumpa Jessel Gerard Gonzalez/arr. Christopher Borela
Lord, Listen to Your Children Ken Medema/ar. Kenneth Dake
O Shenandoah Traditional/ar. Greg Gilpin
Joshua Fought the Battle of Jericho Traditional/ar. Jonathan Rathbone
Prayer of the Children Kurt Bastor/ar. Andrea S. Klouse
Unclouded Day J. K. Alwood/ar. Shawn Kirchner
Danny Boy Traditional/ar. Danny Flummerfelt

Douglas Austin, dirijorul renumitului Citrus College Singers, a început să predea în toamna anului 1985 și a dedicat treizeci și cinci de ani studenților din cadrul Departamentului de Arte Vizuale și Interpretative de la Citrus College, folosindu-și experiența muzicală impresionantă pentru a îmbunătăți performanțele academice ale cursanților săi. Licențiat în muzică la California State University, Los Angeles, Douglas Austin și-a dezvoltat o solidă carieră profesională de compozitor, aranjor, vocalist și interpret. El a predat cursuri de tehnică vocală și corală, teatru muzical și voce solo. Solicitat în calitate de expert coral și membru în juriu, profesorul Austin susține adesea ateliere de perfecționare în interpretarea vocală și este invitat ca lector în conferințe ale unor prestigioase festivaluri.

Marius Beltran, dirijor asociat al Citrus Singers, are peste zece ani de experiență de predare. Este licențiat în compoziție muzicală și are un masterat în dirijat coral. Marius Beltran și-a început educația muzicală formală la Citrus College ca student, iar în cele din urmă a devenit membru al facultății în 2017, susținând cursuri de teorie muzicală, istoria muzicii și canto. Pe lângă activitatea sa la Citrus, Beltran predă și pentru alte grupe de vârstă, de la coruri de copii la producții teatrale profesionale.  De asemenea, el activează ca interpret, coregraf, profesor vocal privat, compozitor/aranjator, precum și ca membru al juriului pentru festivaluri corale din California de Sud.

The Citrus Singers, Arturo Alvarez, Grace Bernard, Emma Castillo, Jaalene DeLeon, Rachel Fisher, Lorenzo Flores, Mario Garcia, Quinn Gearheart, Jacob Gonzalez, Maren Hamilton, Alexis Herrera, Jillian Hurte, Michael Keleshian, Kaelyn Kilpatrick, Anthony Legans, Andrew Limon, Berlynn Milliken, Christopher Nevarez, Harmony Nichols, Jack Nisbet, Christian Ontiveros, Emilio Pichardo, Reagan Slomback, Dylan Smith, Joanna Tan, Hannah Valenzuela, Aidan Ramirez, Jake Rushing, Hannah Weisman, April Williams, Luis Zano

Citrus College este cel mai vechi colegiu comunitar din Los Angeles County și al cincilea cel mai vechi din California. Înființat în 1915, colegiul a crescut și s-a extins în așa măsură încât acum oferă diplome de asociat transferabile și/sau certificate în peste 54 de domenii, precum și programe tehnice și de carieră foarte bine cotate. Citrus College este clasat în mod constant ca fiind unul dintre colegiile comunitare de top din țară. Fundația Citrus College este o organizație non-profit, înființată în 1966, care sprijină obiectivele educaționale ale tuturor studenților, inclusiv ale celor din programul Citrus Singer. Suntem recunoscători pentru sprijinul lor continuu.

The Citrus Singers vă mulțumește pentru că susțineți artele și împărtășiți această minunată experiență muzicală.

concert

Concert extraordinar la Biserica Neagră, de Ziua Europei

Muzică de orgă și cor într-o coproducție franco-română

Duminica, 8 mai 2022, de la ora 18.00, Biserica Neagră vă invită la Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei, susținut de Corul Bach al Bisericii Negre și Ansamblul Crescendo din Paris, care vor interpreta lucrări de Franz Liszt, Felix Mendelssohn Bartholdy, Gabriel Fauré și Marțian Negrea sub conducerea muzicală a maestrului Christian Ciuca.

Soliști în cadrul acestui concert franco-român vor fi soprana Melinda Samson (Sibiu) și baritonul Dmytro Rusyniak (Odessa), iar la orgă va cânta Steffen Schlandt. La Paris, la începutul lui aprilie, în bazilica Sainte-Clotilde, cele două coruri au oferit deja această experiență muzicală inedită publicului francez, iar acum muzicienii se vor reuni la Brașov pentru publicul român.

Concertul este sprijinit de către Institutul Cultural Român, Institutul Francez din România, Alianța franceză Brașov și Agenția Consulară a Franței la Braşov.

Biletele pot fi achiziționate online de pe www.booktes.com, începând cu data de marți, 19 aprilie, sau de la casa de bilete a Bisericii Negre aflată în incinta INSPIRATIO Gift Studio, Curtea Honterus nr. 8. Prețul unui bilet este 50 lei.

Încasările obținute în urma concertului vor fi donate Centrului Comunitar de primire refugiați, care este administrat de municipalitatea brașoveană împreună cu o serie de organizații cu experiență în activitățile cu migranții.

Brașovul este unul din orașele din România care s-a organizat considerabil pentru a gestiona situația din Ucraina. Activitatea Centrului comunitar este susținută de voluntari din partea administrației și a societății civile. Cu ajutorul donațiilor, centrul are posibilitatea de a oferi refugiaților asistență medicală sau juridică, consiliere, hrană, îmbrăcăminte, produse de strictă necesitate și transport la cazare.

tururi ghidate

Tururi ghidate în Biserica Neagră

Ghizii noștri pot asigura tururi ghidate memorabile ale Bisericii Negre.

Puteți face o solicitare pentru organizarea unui tur ghidat privat al Bisericii Negre la adresa de e-mail guide@biserica-neagra.ro

Împreună vom stabili în funcție de disponibilitatea ghizilor dar și a dumneavoastră, întâlnirea cu toate detaliile ei: ziua, ora, limba vorbită și detaliile de plată.

Preţ rezervare: 50 lei/ grup + costul intrării/ persoană
Adulți – 20,00 lei
Pensionari – 15,00 lei (în baza cuponului de pensie)
Studenți – 15,00 lei (în baza carnetului de student)
Elevi – 10,00 lei (până la 18 ani, în baza carnetului de note)

Reduceri suplimentare:
pentru grupurile școlare – la fiecare 10 elevi, 1 cadru didactic are acces gratuit
pentru grupurile de vizitatori – la fiecare 10 vizitatori, un adult are acces gratuit

Ghidul va fi disponibil doar grupului dumneavoastră.

La cerere, se pot organiza tururi ghidate și în afara orelor de vizitare din programul afișat pe site-ul nostru: grupurile trebuie să fie formate din minim 15 persoane, iar prețul este de 25 de lei/persoană plus taxa de rezervare ghidaj în valoare de 50 de lei. În aceste cazuri nu se aplică reduceri de preț (pentru copii, elevi sau pensionari).

Pentru grupuri de maxim 30 de persoane se organizează concerte de orgă, separat sau împreună cu ghidajele tematice ale Bisericii Negre, cu solicitare prin mail la guide@biserica-neagra.ro. Costul este de 750 lei / grup.

Pentru grupuri mai mari de 30 de persoane detaliile de organizare și plată se comunică la cerere pe aceeași adresă de mail guide@biserica-neagra.ro

Informații la:
Telefon – 0268 511 824 (Luni – Vineri între 8.00 – 14.00)
Mobil – 0772 253 781 (Luni – Vineri între 8.00 – 16.00)
E-Mail – guide@biserica-neagra.ro

Decernarea Premiilor Anului în Cultură la Brașov

Decernarea Premiilor Anului în Cultură la Brașov va avea loc pe 25 februarie.
Apreciem cele patru nominalizări din acest an pentru seria „Organ Nights”, pentru Concertul din corul Bisericii Negre la orga mezotonică de la Rupea unde a fost interpretată printre altele piesa ”Nothing else matters”, respectiv nominalizarea în categoria ”Organizația culturală a anului”, dar și în calitate de coorganizator al festivalului ”Musica Barcensis”, alături de Fundația ”Forum ARTE”.

Ne puteți vota și în acest an aici – https://bit.ly/PremiileAnuluiÎnCulturăBrașov

Ne bucurăm că evenimentele noastre au câștigat aprecierile publicului, deși pandemia ne-a forțat să le reorganizăm într-un mod experimental.

Oricare ar fi rezultatul competiției, așteptăm cu nerăbdare gala de decernare din 25 februarie, ora 19.00, la cinematograful „Astra”, pentru că împreună cu celelalte instituții culturale din Brașov vom putea privi înapoi la doi ani nu tocmai ușori, dar totuși bogați din punct de vedere cultural, și vom putea, de asemenea, să privim împreună spre anul cultural care urmează și să îl anticipăm.

Ne vedem la gală!

Sâmbătă, 25 septembrie – ultimul concert de orgă al stagiunii Organ Nights

Ultimul concert de orgă al acestei stagiuni Organ Nights va avea loc în Biserica Neagră, sâmbătă, 25 septembrie. Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Ne vor încânta în această săptămână Jürg Leutert, dirijor al Corului Bach din Sibiu și custode muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din România, și Brita Falch-Leutert, cantor al bisericii parohiale. Cei doi se sprijină unul pe celălalt și se înlocuiesc reciproc.
Amândoi au fost, timp de 17 ani, cantori, dirijori de cor și profesori de muzică la Lofoten (Norvegia nordică). În calitate de cantori, cei doi au pus în scenă, în ultimii patru ani, patru Pasiuni baroce diferite, cărora le-au atribuit vechiul text norvegian, și pe care le-au adaptat, din punct de vedere muzical, împrejurimilor locale. Această muncă de a pune materiale muzicale necunoscute la dispoziția atât a muzicienilor, cât și a publicului, o continuă astăzi, împreună, în Transilvania.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

În luna septembrie, concertele Organ Nights continuă în Biserica Neagră

Sâmbătă, 18 septembrie, concertul Organ Nights se va desfășura în Biserica Neagră în compania lui Domenico Severin, organist titular al marilor orgi de la Catedrala Saint-Étienne din Meaux.

Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Domenico Severin este laureat al Diplomei de Orgă și Compoziție pentru orgă (Premiul I în interpretare, improvizație, armonie, contrapunct, fugă, pian și cânt gregorian) a Conservatorului Benedetto Marcello din Veneția (Prof. Sergio De Pieri) și al Premiului de Analiză Muzicală a Conservatorului din Boulogne-Billancourt (Prof. Naji Hakim). A publicat opere pentru orgă și este, în aceeași măsură, autor a unei lucrări despre registrația muzicii pentru orgă în Europa. Domenico Severin este profesor de orgă la marile orgi nou construite de Bertrand Cattiaux pentru Ville de Courbevoie. Este director artistic și profesor de cursuri de orgă la Academia Organ’ISSIMO și director artistic al casei de discuri Appassionato, pe care a fondat-o el însuși.

Activitatea sa concertistică l-a purtat în mai multe țări europene (în Franța, la Paris – Catedrala Notre-Dame, Biserica La Madeleine, etc.), precum și în Statele Unite (National Cathedral și Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception din Washington, Catedrala St. Patrick din New York, etc.), Rusia (Catedrala de la Moscova), Canada, China, Hong Kong și Africa de Sud.

Vă așteptăm la concert! 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

concert Vivaldi

„Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, la Biserica Neagră

La sfârșitul verii va avea loc un concert de muzică barocă la Biserica Neagră. Duminică, 12 septembrie, ora 17:00, Orchestra Pavilionul Artiștilor (OPA) va interpreta „Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, una dintre cele mai apreciate și cunoscute compoziții din lume. Seara începe cu celebrul Adagio, piesă muzicală inspirată de o linie de bas de Tomaso Albinoni și aranjată de Remo Giazotto, pe care orchestra de coarde o va oferi împreună cu organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt.

Biletele pentru concert vor putea fi achiziționate începând de marți, 7 septembrie, online aici, dar și fizic, din magazinul de cadouri INSPIRATIO gift studio, situat vizavi de intrarea în Biserica Neagră. Biletele de acces la concert costă 20 de lei pentru adulți și 12 lei pentru copii și tineri până la 18 ani.

Solistul evenimentului, Radu Mihai Ropotan, este un violonist român, care a câștigat și primit de-a lungul carierei artistice peste 30 de distincții, medalii, diplome, premii naționale și internaționale. La orgă va cânta Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre și dirijorul corului ”Bach”, cadru didactic la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” și Facultatea de Muzică din Brașov.

Orchestra Pavilionul Artiștilor (OPA) este un ansamblu cameral format din tineri muzicieni clasici, studenți sau absolvenți români, care vor avea ocazia să interacționeze cu muzicieni de renume internațional într-o atmosferă profesionistă, care dorește să imprime un caracter proaspăt viziunii interpretative.

În luna septembrie, concertele Organ Nights continuă în Biserica Neagră

Vă așteptăm în Biserica Neagră în data de 11 septembrie, la concertul Organ Nights, în compania Geaninei Sălăgean, profesor de pian la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București și a Iuliei Reitu, organist.

Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Geanina Adina Sălăgean a început studiul muzicii la vârsta de 7 ani, la Colegiul Național de Arte “Regina Maria” din Constanța și este absolventă a programelor de licență și master din cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași. Între anii 2015-2019 a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală – orgă, iar din anul 2021 este absolventă a programului de doctorat din aceeași instituție. Din anul 2019 studiază orga la Universitatea Transilvania din Brașov, în cadrul programului de Master ”Stil și Performanță în Interpretare Vocală și Instrumentală”, sub îndrumarea profesorului Dr. Steffen Markus Schlandt.
În prezent lucrează ca profesor de pian la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București, iar elevii săi au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.
În ultimii ani a susținut mai multe concerte în țară sau în străinătate și a participat la cursuri de măiestrie cu Prof.univ.dr. Ursula Philippi, Dr. Mária Fülöp și Lars Ulrik Mortensen.

Iulia Reitu a început să studieze orga în anul 2016, sub îndrumarea Dr. Steffen Markus Schlandt, cu care a continuat să lucreze în cadrul Facultății de Muzică a Universității Transilvania din Brașov între anii 2017-2021.
În această perioadă a participat la concerte, cursuri de orgă, concursuri și numeroase evenimente muzicale. În anii 2018 și 2019 a participat la Cursul Internațional de orgă de la Romainmôtier, iar în vara anului 2019 și-a susținut recitalul de debut ca organist în stagiunea de concerte a Bisericii Negre. În vara anului 2020 a activat ca voluntar în cadrul festivalului Organ Nights și a participat la concertul clasei de orgă. În 2021 a obținut premiul I la secția de orgă a concursului Ada Ulubeanu de la București și și-a susținut examenul de licență.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Septembrie, ultima lună de concerte Organ Nights în Biserica Neagră

Am ajuns în ultima lună de desfășurare din acest an a concertelor de orgă din seria Organ Nights. Primul concert al lunii va avea loc în această sâmbătă, 4 septembrie, cu reputatul organist Eckart Schlandt. Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Eckart Schlandt s-a născut la Braşov într-o familie de muzicieni. A studiat pianul cu tatăl său, Walter Schlandt, şi orga cu Victor Bickerich, la Biserica Neagră. A încheiat studiile la Conservatorul din Bucureşti (clasa de orgă Helmut Plattner). După absolvirea Conservatorului, a participat la cursuri de perfecționare la Weimar, Dresda, Nürnberg, Frankfurt, Millstatt. În 1965, a devenit organistul Bisericii Negre, conducând mai multe decenii corul Bach al Bisericii Negre (1965-2004). Organistul Eckart Schlandt a concertat în toată Europa şi SUA. A realizat imprimări cu muzică din Transilvania şi cu lucrări în primă audiţie cu muzică braşoveană.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Vă așteptăm în Biserica Neagră la ultimul concert al lunii august din seria concertelor Organ Nights

Concertul de orgă de sâmbătă, 28 august, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonistul acestei săptămâni este Paul Cristian, care din anul 2004 este organistul bisericii Sf. Bartolomeu din Brașov.
El a studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov, cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt, la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă – cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher -, cursuri de clavecin și continuo – cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam -, cursuri de improvizație – cu prof. Martin Strohhäcker -, cursuri de interpretare a muzicii baroce – cu Jan Kleinbussink -.
În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția), la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut în iunie 2004 la Catedrala din Lausanne.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

În luna august, concertele Organ Nights continuă în Biserica Neagră

Concertul de orgă de sâmbătă, 21 august, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonistul acestei săptămâni este organistul Eduard Antal, care a concertat alături de Filarmonica „George Enescu” din București, Orchestra Națională Radio și orchestrele Universității Naționale de Muzică din București: „Universitaria”, „Concerto” și „BAROCkerii”, iar în 2018 a primit „Bursa de excelență” din partea U.N.M.B. pentru performanțe cultural-artistice remarcabile.
În prezent este organistul titular al Catedralei Romano-Catolice „Sf. Iosif” din București și este invitat deseori, ca organist colaborator, la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton” din Istanbul.
A susținut numeroase recitaluri ca solist în Elveția, Italia, Ungaria, Turcia și în orașe importante din România, precum București, Brașov, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Mediaș. Anul acesta a concertat în cadrul Turneului Național „Orgile României” – ediția a II-a.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Seria concertelor Organ Nights din Biserica Neagră continuă

Sâmbătă, 14 august, ora 18.00, organistul clujean Erich Türk pregătește un program special adaptat orgii restaurate din Rupea, aflată în apropierea altarului Bisericii Negre, unul din cele mai importante instrumente de secol XVII, păstrat în întregime.

Deoarece acordurile orgii nu vor putea fi auzite în întreaga biserică, locurile pentru acest eveniment vor fi limitate.

Biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Erich Türk s-a născut în 1972 în Cluj şi este absolvent al Academiei de Muzică “Gh. Dima”. A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) și Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) și Gordon Murray (Viena).

Între 1995-1999 a fost organist și dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaș și este angajat al Academiei de Muzică “Gh. Dima” din 1995, unde în prezent predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră și organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea țărilor europene în calitate de solist, dar şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc “Transilvania” şi al altor formaţii camerale.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

În luna august, seria concertelor Organ Nights continuă în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 7 august, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

În această săptămână Cvintetul de alămuri Neumarkt Brass, format din Ambrus László – trompetă, Ciprian Chițimia – trompetă, Radu Gavril – corn, Fábián András – trombon, Cosmin Boțan – tubă, va fi acompaniat de organistul Steffen Schlandt, coordonatorul festivalurilor Musica BARCENSIS și Musica CORONENSIS.

Cvintetului de alămuri Neumarkt Brass Quintet își are originile în sânul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș, la începutul anilor 2000, când în această instituție au început să apară diverse formații de suflători de alamă (cvartet de tromboni, trio de alamă). Odată cu dezvoltarea Orchestrei Filarmonicii, prin asimilarea de instrumentiști valoroși, s-au creat premisele organizării unor proiecte și festivaluri cu nume sonore din sfera muzicală. S-a conturat astfel ideea unei colaborări care a dus la formarea unui cvintet de alămuri de sine stătător. Abordarea unui repertoriu vast a dat posibilitatea cvintetului să se poată adapta numeroaselor proiecte în care a fost solicitat, susținând pe această cale concerte în țară și în străinătate.

Ca organist, Steffen Schlandt a concertat în numeroase țări din Europa. A fost bursier al D.A.A.D. (Institutului German pentru Relații Externe) și al serviciului „Diakonisches Werk”.
Din 2004 este dirijorul corului ”Bach” și organist la „Biserica Neagră”. Colaborează cu Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov și Facultatea de Muzică Brașov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu – concert extraordinar în Biserica Neagră

Alexandru Tomescu revine într-un concert de vioară la Biserica Neagră, pe 5 august, la ora 19.30.
Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 29 iulie și vor putea fi achiziționate online, aici – https://concert-extraordinar-oda-bucuriei.booktes.com/#2021-08-02 –, și offline de la gift studio INSPIRATIO, curtea Johannes Honterus nr. 8, vis-a-vis de Biserica Neagră.

TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, ajuns la ediția a XIV-a, se desfășoară anul acesta sub egida ”ODA BUCURIEI” și își propune să continue să conecteze muzica cu publicul și să dea speranță prin mesajul ”împreună aducem bucurie”, printr-o transcripție pentru vioară și pian a celebrei “Oda Bucuriei” (din Simfonia a IX-a), de Ludwig van Beethoven.

Concertul face parte din TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.

Din anul 2017 până în 2023, în urma unor concursuri, lui Alexandru Tomescu îi este încredinţată vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate.
Violonistul continuă să concerteze în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performanță: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele Șase Sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi Integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu (cu Eduard Kunz la pian).
Totodată, continuă să concerteze și să ducă sunetul viorii Stradivarius Elder-Voicu și prestigiul școlii românești de muzică, dar și talentul unic pe care îl are pe toate scenele mari ale lumii.
O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok.

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită, pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formarea lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului.
Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu lavioara I).

Pe parcursul concertului, Alexandru Tomescu va fi acompaniat la pian de Josu De Solaun, (Valencia, 1981), pianist cu dublă cetățenie spaniolă și americană, este câștigătorul Premiului I la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de pian George Enescu (2014), a cărui listă de câștigători include nume celebre ale pianului modern, precum Radu Lupu și Elisabeth Leonskaja, devenind astfel primul spaniol care a câștigat acest concurs.

De asemenea, a obținut Primul Mare Premiula ediția a XV-a a Concursului Internațional de Pian José Iturbi din Valencia, fiind din nou singurul pianist spaniol premiat în peste 30 de ediții; iar în 2009 a primit Premiul I și Premiul publicului la Primul Concurs de Pian al Uniunii Europene (I European Union Piano Competition) desfășurat la Praga, unde a fost ales singurul pianist reprezentând Spania și unde a concertat în finală cu Orchestra Cehă Radio, Concertul nr. 3 de Rachmaninov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 24 iulie, începe la ora 18.00 iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonistul acestei săptămâni este organistul Steffen Schlandt, coordonatorul festivalurilor Musica BARCENSIS și Musica CORONENSIS. Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa, precum Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, România, Israel, Portugalia, Guadeloupe. Steffen Schlandt a fost bursier al D.A.A.D. (Institutului German pentru Relații Externe) și al serviciului „Diakonisches Werk”. Din 2004 este dirijorul corului ”Bach” și organist la „Biserica Neagră”. Colaborează cu Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov și Facultatea de Muzică Brașov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 17 iulie, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

În această săptămână va cânta Clasa de orgă a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, care a fost reînființată în anul 1990, după o pauză de mai multe decenii.
În perioada 1990-2015, clasa de orgă a funcționat sub conducerea prof. univ. dr. Ursula Philippi, alăturându-se mai târziu conf. univ. dr. Maria Abrudan și conf. univ. dr. Erich Türk, iar din 2015, lect. univ. dr. Amalia Erdős.
Vor interpreta: lect.univ.dr. Amalia Erdős, Cosmina Barna – anul II, Sámuel Sógor – anul II, Róland Réman – anul IV.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre.

Concertul de orgă și saxofon de sâmbătă, 10 iulie, începe la ora 18.00 iar biletele se pot achiziționa la fața locului de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagoniștii acestei săptămâni sunt Ciprian Dancu (saxofon) și Steffen Schlandt (orgă).
Saxofonul a fost inventat în secolul al XIX-lea și este prin expresivitate, dinamică și culoare un partener predestinat pentru orgă.
Programul cuprinde piese din repertoriul care pune în valoare aceste culori timbrale complementare: A. Kapp, E. Bozza, S. Rachmaninov, H.A.Stamm, J.S.Bach.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre.

Concertul de orgă de sâmbătă, 3 iulie, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonista acestei săptămâni este Ursula Philippi.

Absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Ursula Philippi a fost profesor universitar la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, având o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania.

Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale, organista concertează atât în ţară, cât şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kârgâzstan şi Japonia.

Ursula Philippi concertează cu regularitate în diferite ansambluri camerale și a fost director de programe al stagiunii estivale de concerte ”Plimbări muzicale la Cisnădioara”. Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

concerte orga

Vești bune: reîncepem concertele Organ Nights în Biserica Neagră

Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin în Biserica Neagră concertele Organ Nights, un festival prin care s-a reușit chiar și în anul 2020 continuarea îndrăgitei tradiții a sezonului estival de orgă, neîntreruptă încă din 1953. După un an în aer liber, festivalul revine în interiorul Bisericii Negre, păstrând farmecul unui festival de seară de vară, obținut anul trecut: va avea loc o dată pe săptămână, în zilele de sâmbătă, de la ora 18.00, cu o durată prelungită de 60 de minute, timp în care publicul va beneficia de sunetele orgilor și acustica deosebită a monumentului.

Anul acesta, protagoniști vor fi artiști invitați din SUA, Franța și România, iar programul celor nu mai puțin de 14 concerte va fi unul atractiv și variat, acompaniat de orga Buchholz sau de celelalte trei orgi din Biserica Neagră, cu lucrări ale unor compozitori celebri.

O noutate a acestui sezon o constituie completarea muzicii de orgă cu instrumente solistice precum clarinetul sau alămurile, proiecția live pe un ecran interior, transmisia online și micile incursiuni istorice despre orgile din România – suficiente motive pentru a trezi interesul iubitorilor de muzică, istorie și patrimoniu.

Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, care are misiunea ocrotirii și punerii în valoare a patrimoniului acestui monument. Cu fiecare participare, publicul își aduce contribuția la păstrarea moștenirii valoroase, printre care restaurarea și conservarea unor obiecte deosebite, reparații, acordaj și întreținere a orgilor, dar și la creșterea ofertelor cultural-istorice pentru publicul larg.

În anii ce vor urma, această nouă abordare și nouă perspectivă va consolida prin acțiuni culturale inspiraționale brandul brașovean cel mai cunoscut – Biserica Neagră – și va deschide publicului larg noi căi pentru înțelegerea patrimoniului.

Costul unui bilet este de 20 lei, copiii până în 18 ani beneficiind de gratuitate. Biletele se pot achiziționa începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO gift studio.

Se vor respecta toate măsurile legale care se impun. În cazul în care concertele nu vor fi permise în interior, ele se vor proiecta live în curte, în spațiul special amenajat.

Program:

26 iunie 2021 –   Renée Anne Louprette (SUA)

3 iulie 2021 –   Ursula Philippi (Prejmer)

10 iulie 2021 –   Ciprian Dancu (Sibiu) – clarinet, Steffen Schlandt (Brașov) – orgă

17 iulie 2021 –    Studenți ai clasei de orgă ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj coordonator prof. Amalia Erdős

24 iulie 2021 –    Steffen Schlandt (Brașov)

31 iulie 2021 –    Miklós Noémi (Cluj)

7 august 2021 –   Neumarkt Brass Quintet – alămuri (Tg. Mureș), Steffen Schlandt – orgă

14 august 2021 – Erich Türk (Cluj)

21 august 2021 – Antal Eduard (București)

28 august 2021 – Paul Cristian (Brașov)

4 septembrie 2021 – Eckart Schlandt (Brașov)

11 septembrie 2021 – Clasa de orgă a Facultății de Muzică Brașov

coordonator  Steffen Schlandt – Geanina Sălăgean (București) – Iulia Reitu (Ploiești)

18 septembrie 2021 – Domenico Severin (Franța)

25 septembrie 2021 – Brita & Jürg Falch-Leutert (Sibiu)

Festivalul Organ Nights este susținut financiar de către Forumul Democrat al Germanilor din România.

Viața cotidiană a sașilor transilvăneni în secolul XX în fotografii de familie

Această încântătoare expoziție documentară prezintă viața de zi cu zi a sașilor transilvăneni în fotografii istorice.

Expoziția va fi expusă în curtea Bisericii Negre timp de o lună, începând de duminică, 20 iunie, invitându-vă pe toți să zăboviți, să învățați, să vă amintiți și să vă bucurați de o privire în istoria noastră.

Intrare gratuită pentru copii, la Biserica Neagră, de 1 Iunie

Marți, 1 iunie, Biserica Neagră îşi deschide porţile tuturor copiilor. Pe tot parcursul programului de vizitare (10:00 – 19:00), toţi copiii şi elevii cu vârsta de până la 18 ani vor avea accesul gratuit.

Echipele comunității Bisericii Negre și a cafenelei CH9 Specialty Coffee, https://www.facebook.com/CH9SpecialtyCoffee, situată direct lângă Biserica Neagră, au pregătit pentru cei mici (și nu numai) o serie de activități.

Vă așteptăm cu drag!

Concert aniversar online

La data de 17 aprilie 1839 a avut loc inaugurarea orgii Carl August Buchholz în prezența comunității brașovene și a constructorului berlinez.

În 17 aprilie 2021 vom transmite un concert online din Biserica Neagră, în care vom completa prin muzică și cuvinte istoria acestui instrument în Biserica Neagră și aportul său spre lauda lui Dumnezeu.

Link către concert:

https://www.facebook.com/OrganNights

Tradiția concertelor de orgă din Biserica Neagră continuă

Tradiția concertelor de orgă din Biserica Neagră se continuă și în acest an. Organizate fără întrerupere încă din 1953, concertele vor  fi susținute la renumita orgă Buchholz, precum și la celelalte 3 instrumente din Biserica Neagră. Interpreții vor întâmpina publicul cu un program interactiv și variat, care va include și în acest an prezentările unor orgi istorice din România. Concertele se vor desfășura fie în aer liber, fie în interiorul Bisericii Negre, în măsura în care condițiile generale o vor permite.

Programul, dar și alte detalii vor fi comunicate pe viitor atât pe pagina de internet www.bisericaneagra.ro, cât și pe profilul de Facebook Biserica Neagră – History&Music.

CUMPĂRĂ BILET