Evenimente


Sâmbătă, 25 septembrie – ultimul concert de orgă al stagiunii Organ Nights

Ultimul concert de orgă al acestei stagiuni Organ Nights va avea loc în Biserica Neagră, sâmbătă, 25 septembrie. Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Ne vor încânta în această săptămână Jürg Leutert, dirijor al Corului Bach din Sibiu și custode muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din România, și Brita Falch-Leutert, cantor al bisericii parohiale. Cei doi se sprijină unul pe celălalt și se înlocuiesc reciproc.
Amândoi au fost, timp de 17 ani, cantori, dirijori de cor și profesori de muzică la Lofoten (Norvegia nordică). În calitate de cantori, cei doi au pus în scenă, în ultimii patru ani, patru Pasiuni baroce diferite, cărora le-au atribuit vechiul text norvegian, și pe care le-au adaptat, din punct de vedere muzical, împrejurimilor locale. Această muncă de a pune materiale muzicale necunoscute la dispoziția atât a muzicienilor, cât și a publicului, o continuă astăzi, împreună, în Transilvania.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

În luna septembrie, concertele Organ Nights continuă în Biserica Neagră

Sâmbătă, 18 septembrie, concertul Organ Nights se va desfășura în Biserica Neagră în compania lui Domenico Severin, organist titular al marilor orgi de la Catedrala Saint-Étienne din Meaux.

Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Domenico Severin este laureat al Diplomei de Orgă și Compoziție pentru orgă (Premiul I în interpretare, improvizație, armonie, contrapunct, fugă, pian și cânt gregorian) a Conservatorului Benedetto Marcello din Veneția (Prof. Sergio De Pieri) și al Premiului de Analiză Muzicală a Conservatorului din Boulogne-Billancourt (Prof. Naji Hakim). A publicat opere pentru orgă și este, în aceeași măsură, autor a unei lucrări despre registrația muzicii pentru orgă în Europa. Domenico Severin este profesor de orgă la marile orgi nou construite de Bertrand Cattiaux pentru Ville de Courbevoie. Este director artistic și profesor de cursuri de orgă la Academia Organ’ISSIMO și director artistic al casei de discuri Appassionato, pe care a fondat-o el însuși.

Activitatea sa concertistică l-a purtat în mai multe țări europene (în Franța, la Paris – Catedrala Notre-Dame, Biserica La Madeleine, etc.), precum și în Statele Unite (National Cathedral și Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception din Washington, Catedrala St. Patrick din New York, etc.), Rusia (Catedrala de la Moscova), Canada, China, Hong Kong și Africa de Sud.

Vă așteptăm la concert! 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

concert Vivaldi

„Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, la Biserica Neagră

La sfârșitul verii va avea loc un concert de muzică barocă la Biserica Neagră. Duminică, 12 septembrie, ora 17:00, Orchestra Pavilionul Artiștilor (OPA) va interpreta „Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, una dintre cele mai apreciate și cunoscute compoziții din lume. Seara începe cu celebrul Adagio, piesă muzicală inspirată de o linie de bas de Tomaso Albinoni și aranjată de Remo Giazotto, pe care orchestra de coarde o va oferi împreună cu organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt.

Biletele pentru concert vor putea fi achiziționate începând de marți, 7 septembrie, online aici, dar și fizic, din magazinul de cadouri INSPIRATIO gift studio, situat vizavi de intrarea în Biserica Neagră. Biletele de acces la concert costă 20 de lei pentru adulți și 12 lei pentru copii și tineri până la 18 ani.

Solistul evenimentului, Radu Mihai Ropotan, este un violonist român, care a câștigat și primit de-a lungul carierei artistice peste 30 de distincții, medalii, diplome, premii naționale și internaționale. La orgă va cânta Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre și dirijorul corului ”Bach”, cadru didactic la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” și Facultatea de Muzică din Brașov.

Orchestra Pavilionul Artiștilor (OPA) este un ansamblu cameral format din tineri muzicieni clasici, studenți sau absolvenți români, care vor avea ocazia să interacționeze cu muzicieni de renume internațional într-o atmosferă profesionistă, care dorește să imprime un caracter proaspăt viziunii interpretative.

În luna septembrie, concertele Organ Nights continuă în Biserica Neagră

Vă așteptăm în Biserica Neagră în data de 11 septembrie, la concertul Organ Nights, în compania Geaninei Sălăgean, profesor de pian la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București și a Iuliei Reitu, organist.

Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Geanina Adina Sălăgean a început studiul muzicii la vârsta de 7 ani, la Colegiul Național de Arte “Regina Maria” din Constanța și este absolventă a programelor de licență și master din cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași. Între anii 2015-2019 a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală – orgă, iar din anul 2021 este absolventă a programului de doctorat din aceeași instituție. Din anul 2019 studiază orga la Universitatea Transilvania din Brașov, în cadrul programului de Master ”Stil și Performanță în Interpretare Vocală și Instrumentală”, sub îndrumarea profesorului Dr. Steffen Markus Schlandt.
În prezent lucrează ca profesor de pian la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București, iar elevii săi au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.
În ultimii ani a susținut mai multe concerte în țară sau în străinătate și a participat la cursuri de măiestrie cu Prof.univ.dr. Ursula Philippi, Dr. Mária Fülöp și Lars Ulrik Mortensen.

Iulia Reitu a început să studieze orga în anul 2016, sub îndrumarea Dr. Steffen Markus Schlandt, cu care a continuat să lucreze în cadrul Facultății de Muzică a Universității Transilvania din Brașov între anii 2017-2021.
În această perioadă a participat la concerte, cursuri de orgă, concursuri și numeroase evenimente muzicale. În anii 2018 și 2019 a participat la Cursul Internațional de orgă de la Romainmôtier, iar în vara anului 2019 și-a susținut recitalul de debut ca organist în stagiunea de concerte a Bisericii Negre. În vara anului 2020 a activat ca voluntar în cadrul festivalului Organ Nights și a participat la concertul clasei de orgă. În 2021 a obținut premiul I la secția de orgă a concursului Ada Ulubeanu de la București și și-a susținut examenul de licență.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Septembrie, ultima lună de concerte Organ Nights în Biserica Neagră

Am ajuns în ultima lună de desfășurare din acest an a concertelor de orgă din seria Organ Nights. Primul concert al lunii va avea loc în această sâmbătă, 4 septembrie, cu reputatul organist Eckart Schlandt. Concertul începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Eckart Schlandt s-a născut la Braşov într-o familie de muzicieni. A studiat pianul cu tatăl său, Walter Schlandt, şi orga cu Victor Bickerich, la Biserica Neagră. A încheiat studiile la Conservatorul din Bucureşti (clasa de orgă Helmut Plattner). După absolvirea Conservatorului, a participat la cursuri de perfecționare la Weimar, Dresda, Nürnberg, Frankfurt, Millstatt. În 1965, a devenit organistul Bisericii Negre, conducând mai multe decenii corul Bach al Bisericii Negre (1965-2004). Organistul Eckart Schlandt a concertat în toată Europa şi SUA. A realizat imprimări cu muzică din Transilvania şi cu lucrări în primă audiţie cu muzică braşoveană.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Vă așteptăm în Biserica Neagră la ultimul concert al lunii august din seria concertelor Organ Nights

Concertul de orgă de sâmbătă, 28 august, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online, de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonistul acestei săptămâni este Paul Cristian, care din anul 2004 este organistul bisericii Sf. Bartolomeu din Brașov.
El a studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov, cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt, la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă – cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher -, cursuri de clavecin și continuo – cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam -, cursuri de improvizație – cu prof. Martin Strohhäcker -, cursuri de interpretare a muzicii baroce – cu Jan Kleinbussink -.
În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția), la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut în iunie 2004 la Catedrala din Lausanne.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

În luna august, concertele Organ Nights continuă în Biserica Neagră

Concertul de orgă de sâmbătă, 21 august, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonistul acestei săptămâni este organistul Eduard Antal, care a concertat alături de Filarmonica „George Enescu” din București, Orchestra Națională Radio și orchestrele Universității Naționale de Muzică din București: „Universitaria”, „Concerto” și „BAROCkerii”, iar în 2018 a primit „Bursa de excelență” din partea U.N.M.B. pentru performanțe cultural-artistice remarcabile.
În prezent este organistul titular al Catedralei Romano-Catolice „Sf. Iosif” din București și este invitat deseori, ca organist colaborator, la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton” din Istanbul.
A susținut numeroase recitaluri ca solist în Elveția, Italia, Ungaria, Turcia și în orașe importante din România, precum București, Brașov, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Mediaș. Anul acesta a concertat în cadrul Turneului Național „Orgile României” – ediția a II-a.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Seria concertelor Organ Nights din Biserica Neagră continuă

Sâmbătă, 14 august, ora 18.00, organistul clujean Erich Türk pregătește un program special adaptat orgii restaurate din Rupea, aflată în apropierea altarului Bisericii Negre, unul din cele mai importante instrumente de secol XVII, păstrat în întregime.

Deoarece acordurile orgii nu vor putea fi auzite în întreaga biserică, locurile pentru acest eveniment vor fi limitate.

Biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Erich Türk s-a născut în 1972 în Cluj şi este absolvent al Academiei de Muzică “Gh. Dima”. A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) și Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) și Gordon Murray (Viena).

Între 1995-1999 a fost organist și dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaș și este angajat al Academiei de Muzică “Gh. Dima” din 1995, unde în prezent predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră și organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea țărilor europene în calitate de solist, dar şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc “Transilvania” şi al altor formaţii camerale.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

În luna august, seria concertelor Organ Nights continuă în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 7 august, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

În această săptămână Cvintetul de alămuri Neumarkt Brass, format din Ambrus László – trompetă, Ciprian Chițimia – trompetă, Radu Gavril – corn, Fábián András – trombon, Cosmin Boțan – tubă, va fi acompaniat de organistul Steffen Schlandt, coordonatorul festivalurilor Musica BARCENSIS și Musica CORONENSIS.

Cvintetului de alămuri Neumarkt Brass Quintet își are originile în sânul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș, la începutul anilor 2000, când în această instituție au început să apară diverse formații de suflători de alamă (cvartet de tromboni, trio de alamă). Odată cu dezvoltarea Orchestrei Filarmonicii, prin asimilarea de instrumentiști valoroși, s-au creat premisele organizării unor proiecte și festivaluri cu nume sonore din sfera muzicală. S-a conturat astfel ideea unei colaborări care a dus la formarea unui cvintet de alămuri de sine stătător. Abordarea unui repertoriu vast a dat posibilitatea cvintetului să se poată adapta numeroaselor proiecte în care a fost solicitat, susținând pe această cale concerte în țară și în străinătate.

Ca organist, Steffen Schlandt a concertat în numeroase țări din Europa. A fost bursier al D.A.A.D. (Institutului German pentru Relații Externe) și al serviciului „Diakonisches Werk”.
Din 2004 este dirijorul corului ”Bach” și organist la „Biserica Neagră”. Colaborează cu Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov și Facultatea de Muzică Brașov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu – concert extraordinar în Biserica Neagră

Alexandru Tomescu revine într-un concert de vioară la Biserica Neagră, pe 5 august, la ora 19.30.
Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 29 iulie și vor putea fi achiziționate online, aici – https://concert-extraordinar-oda-bucuriei.booktes.com/#2021-08-02 –, și offline de la gift studio INSPIRATIO, curtea Johannes Honterus nr. 8, vis-a-vis de Biserica Neagră.

TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, ajuns la ediția a XIV-a, se desfășoară anul acesta sub egida ”ODA BUCURIEI” și își propune să continue să conecteze muzica cu publicul și să dea speranță prin mesajul ”împreună aducem bucurie”, printr-o transcripție pentru vioară și pian a celebrei “Oda Bucuriei” (din Simfonia a IX-a), de Ludwig van Beethoven.

Concertul face parte din TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.

Din anul 2017 până în 2023, în urma unor concursuri, lui Alexandru Tomescu îi este încredinţată vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate.
Violonistul continuă să concerteze în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performanță: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele Șase Sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi Integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu (cu Eduard Kunz la pian).
Totodată, continuă să concerteze și să ducă sunetul viorii Stradivarius Elder-Voicu și prestigiul școlii românești de muzică, dar și talentul unic pe care îl are pe toate scenele mari ale lumii.
O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok.

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită, pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formarea lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului.
Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu lavioara I).

Pe parcursul concertului, Alexandru Tomescu va fi acompaniat la pian de Josu De Solaun, (Valencia, 1981), pianist cu dublă cetățenie spaniolă și americană, este câștigătorul Premiului I la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de pian George Enescu (2014), a cărui listă de câștigători include nume celebre ale pianului modern, precum Radu Lupu și Elisabeth Leonskaja, devenind astfel primul spaniol care a câștigat acest concurs.

De asemenea, a obținut Primul Mare Premiula ediția a XV-a a Concursului Internațional de Pian José Iturbi din Valencia, fiind din nou singurul pianist spaniol premiat în peste 30 de ediții; iar în 2009 a primit Premiul I și Premiul publicului la Primul Concurs de Pian al Uniunii Europene (I European Union Piano Competition) desfășurat la Praga, unde a fost ales singurul pianist reprezentând Spania și unde a concertat în finală cu Orchestra Cehă Radio, Concertul nr. 3 de Rachmaninov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 24 iulie, începe la ora 18.00 iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonistul acestei săptămâni este organistul Steffen Schlandt, coordonatorul festivalurilor Musica BARCENSIS și Musica CORONENSIS. Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa, precum Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, România, Israel, Portugalia, Guadeloupe. Steffen Schlandt a fost bursier al D.A.A.D. (Institutului German pentru Relații Externe) și al serviciului „Diakonisches Werk”. Din 2004 este dirijorul corului ”Bach” și organist la „Biserica Neagră”. Colaborează cu Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov și Facultatea de Muzică Brașov.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre

Concertul de orgă de sâmbătă, 17 iulie, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa online de aici – https://bit.ly/BileteConcertOrga – sau la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

În această săptămână va cânta Clasa de orgă a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, care a fost reînființată în anul 1990, după o pauză de mai multe decenii.
În perioada 1990-2015, clasa de orgă a funcționat sub conducerea prof. univ. dr. Ursula Philippi, alăturându-se mai târziu conf. univ. dr. Maria Abrudan și conf. univ. dr. Erich Türk, iar din 2015, lect. univ. dr. Amalia Erdős.
Vor interpreta: lect.univ.dr. Amalia Erdős, Cosmina Barna – anul II, Sámuel Sógor – anul II, Róland Réman – anul IV.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre.

Concertul de orgă și saxofon de sâmbătă, 10 iulie, începe la ora 18.00 iar biletele se pot achiziționa la fața locului de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagoniștii acestei săptămâni sunt Ciprian Dancu (saxofon) și Steffen Schlandt (orgă).
Saxofonul a fost inventat în secolul al XIX-lea și este prin expresivitate, dinamică și culoare un partener predestinat pentru orgă.
Programul cuprinde piese din repertoriul care pune în valoare aceste culori timbrale complementare: A. Kapp, E. Bozza, S. Rachmaninov, H.A.Stamm, J.S.Bach.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

Continuăm seria concertelor Organ Nights, în incinta Bisericii Negre.

Concertul de orgă de sâmbătă, 3 iulie, începe la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa la fața locului, de la gift studio-ul INSPIRATIO (curtea Johannes Honterus nr 2, vis-a-vis de Biserica Neagră).

Protagonista acestei săptămâni este Ursula Philippi.

Absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Ursula Philippi a fost profesor universitar la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, având o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania.

Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale, organista concertează atât în ţară, cât şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kârgâzstan şi Japonia.

Ursula Philippi concertează cu regularitate în diferite ansambluri camerale și a fost director de programe al stagiunii estivale de concerte ”Plimbări muzicale la Cisnădioara”. Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania.

Vă așteptăm la concert 🎼

Spiritul unui loc încărcat de istorie e cel care ne inspiră, ne îndeamnă la reflecție și descoperire. Iar când totul este însoțit de muzică, se creează și poarta pe care intră bucuria.

concerte orga

Vești bune: reîncepem concertele Organ Nights în Biserica Neagră

Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin în Biserica Neagră concertele Organ Nights, un festival prin care s-a reușit chiar și în anul 2020 continuarea îndrăgitei tradiții a sezonului estival de orgă, neîntreruptă încă din 1953. După un an în aer liber, festivalul revine în interiorul Bisericii Negre, păstrând farmecul unui festival de seară de vară, obținut anul trecut: va avea loc o dată pe săptămână, în zilele de sâmbătă, de la ora 18.00, cu o durată prelungită de 60 de minute, timp în care publicul va beneficia de sunetele orgilor și acustica deosebită a monumentului.

Anul acesta, protagoniști vor fi artiști invitați din SUA, Franța și România, iar programul celor nu mai puțin de 14 concerte va fi unul atractiv și variat, acompaniat de orga Buchholz sau de celelalte trei orgi din Biserica Neagră, cu lucrări ale unor compozitori celebri.

O noutate a acestui sezon o constituie completarea muzicii de orgă cu instrumente solistice precum clarinetul sau alămurile, proiecția live pe un ecran interior, transmisia online și micile incursiuni istorice despre orgile din România – suficiente motive pentru a trezi interesul iubitorilor de muzică, istorie și patrimoniu.

Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, care are misiunea ocrotirii și punerii în valoare a patrimoniului acestui monument. Cu fiecare participare, publicul își aduce contribuția la păstrarea moștenirii valoroase, printre care restaurarea și conservarea unor obiecte deosebite, reparații, acordaj și întreținere a orgilor, dar și la creșterea ofertelor cultural-istorice pentru publicul larg.

În anii ce vor urma, această nouă abordare și nouă perspectivă va consolida prin acțiuni culturale inspiraționale brandul brașovean cel mai cunoscut – Biserica Neagră – și va deschide publicului larg noi căi pentru înțelegerea patrimoniului.

Costul unui bilet este de 20 lei, copiii până în 18 ani beneficiind de gratuitate. Biletele se pot achiziționa începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO gift studio.

Se vor respecta toate măsurile legale care se impun. În cazul în care concertele nu vor fi permise în interior, ele se vor proiecta live în curte, în spațiul special amenajat.

Program:

26 iunie 2021 –   Renée Anne Louprette (SUA)

3 iulie 2021 –   Ursula Philippi (Prejmer)

10 iulie 2021 –   Ciprian Dancu (Sibiu) – clarinet, Steffen Schlandt (Brașov) – orgă

17 iulie 2021 –    Studenți ai clasei de orgă ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj coordonator prof. Amalia Erdős

24 iulie 2021 –    Steffen Schlandt (Brașov)

31 iulie 2021 –    Miklós Noémi (Cluj)

7 august 2021 –   Neumarkt Brass Quintet – alămuri (Tg. Mureș), Steffen Schlandt – orgă

14 august 2021 – Erich Türk (Cluj)

21 august 2021 – Antal Eduard (București)

28 august 2021 – Paul Cristian (Brașov)

4 septembrie 2021 – Eckart Schlandt (Brașov)

11 septembrie 2021 – Clasa de orgă a Facultății de Muzică Brașov

coordonator  Steffen Schlandt – Geanina Sălăgean (București) – Iulia Reitu (Ploiești)

18 septembrie 2021 – Domenico Severin (Franța)

25 septembrie 2021 – Brita & Jürg Falch-Leutert (Sibiu)

Festivalul Organ Nights este susținut financiar de către Forumul Democrat al Germanilor din România.

Viața cotidiană a sașilor transilvăneni în secolul XX în fotografii de familie

Această încântătoare expoziție documentară prezintă viața de zi cu zi a sașilor transilvăneni în fotografii istorice.

Expoziția va fi expusă în curtea Bisericii Negre timp de o lună, începând de duminică, 20 iunie, invitându-vă pe toți să zăboviți, să învățați, să vă amintiți și să vă bucurați de o privire în istoria noastră.

Intrare gratuită pentru copii, la Biserica Neagră, de 1 Iunie

Marți, 1 iunie, Biserica Neagră îşi deschide porţile tuturor copiilor. Pe tot parcursul programului de vizitare (10:00 – 19:00), toţi copiii şi elevii cu vârsta de până la 18 ani vor avea accesul gratuit.

Echipele comunității Bisericii Negre și a cafenelei CH9 Specialty Coffee, https://www.facebook.com/CH9SpecialtyCoffee, situată direct lângă Biserica Neagră, au pregătit pentru cei mici (și nu numai) o serie de activități.

Vă așteptăm cu drag!

Concert aniversar online

La data de 17 aprilie 1839 a avut loc inaugurarea orgii Carl August Buchholz în prezența comunității brașovene și a constructorului berlinez.

În 17 aprilie 2021 vom transmite un concert online din Biserica Neagră, în care vom completa prin muzică și cuvinte istoria acestui instrument în Biserica Neagră și aportul său spre lauda lui Dumnezeu.

Link către concert:

https://www.facebook.com/OrganNights

Tradiția concertelor de orgă din Biserica Neagră continuă

Tradiția concertelor de orgă din Biserica Neagră se continuă și în acest an. Organizate fără întrerupere încă din 1953, concertele vor  fi susținute la renumita orgă Buchholz, precum și la celelalte 3 instrumente din Biserica Neagră. Interpreții vor întâmpina publicul cu un program interactiv și variat, care va include și în acest an prezentările unor orgi istorice din România. Concertele se vor desfășura fie în aer liber, fie în interiorul Bisericii Negre, în măsura în care condițiile generale o vor permite.

Programul, dar și alte detalii vor fi comunicate pe viitor atât pe pagina de internet www.bisericaneagra.ro, cât și pe profilul de Facebook Biserica Neagră – History&Music.

CUMPĂRĂ BILET