biserica neagra

Reamenajarea curții Bisericii Negre – model provizoriu

Publicul a observat deja că lucrările din curtea Bisericii Negre au intrat într-o nouă etapă. Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov dorește să ofere câteva informații lămuritoare în acest sens.

În ultimii ani, Biserica Evanghelică – Parohia Brașov a restaurat câteva clădiri istorice care se află în jurul domeniului privat al curții Bisericii Negre și le-a reintrodus în circuitul turistic: cafeneaua CH9, magazinul de cadouri INSPIRATIO gift studio, Boutique Hotel-ul Rossmarkt de pe str. G. Barițiu nr. 3, sau clădirea Piața Sfatului nr. 18, cu fațada lungă înspre curtea Bisericii Negre.

În prezent, pe o mică parte a curții este amenajat, din cheltuiala proprie a parohiei, un model provizoriu al întregului proiect câștigător al concursului de arhitectură din 2012, pentru a testa soluții tehnice și estetice care să poată fi aplicate ulterior întregii curți. Această secțiune respectă, de asemenea, specificațiile din proiectul elaborat de birourile de arhitectură Exhibit Arhitectura și ADNBA, proiect autorizat cu AC nr. 418/25.6.2012, care includea atât prezența mobilierului urban, cât și iluminatul curții. Lucrările privind pavimentul au fost avizate de DJC cu acordul nr. 94/18.08.2021.

Mobilierul urban din acest model provizoriu, care include și lucrări ale sculptorului Virgil Scripcariu realizate înaintea pandemiei, va fi amplasat doar temporar. Sculptorul a propus, printre altele, un ansamblu de șezut în zona curții frecventată de elevii Colegiului Național „Johannes Honterus”, precum și un șotron de piatră.

Pe acest perimetru, în cadrul modelului provizoriu, se testează două tipuri de paviment din pietriș stabilizat, pentru a afla comportamentul acestora în timp, confortul pentru utilizatorii pietonali, precum și integrarea în ansamblul urban.

În măsura în care soluțiile testate se dovedesc a fi fiabile, în viitor se vor putea păstra și pe o suprafață largă în curtea Bisericii Negre.

Distribuie acest articol

CUMPĂRĂ BILET