Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2020 la Brașov

Bisericile istorice din Brașov, organizatoare și gazde ale Săptămânii de Rugăciune, îi invită pe toți creștinii să participe, începând de sâmbătă, la slujbele religioase ecumenice, ce se vor desfășura în perioada 18-25 ianuarie, de la ora 18:00, conform programului de mai jos.

La fel ca în anii precedenți, slujbele vor avea o structură unitară, elaborată de comun acord încă din anul 2007, când Săptămâna de Rugăciune s-a organizat pentru prima oară în această formă la Brașov. În fiecare biserică gazdă, partea muzicală va fi specifică tradiției sale, iar predica va fi prezentată de către un preot dintr-o altă confesiune creștină, având ca temă Evanghelia pentru ziua respectivă. Rugăciunile vor fi însuflețite de tema zilei, Evanghelie, predică, cu scopul profund de a-L ruga pe Dumnezeu să ne deschidă inimile și calea pentru unitate.

Tema, aleasă de către bisericile creștine din Malta, face parte din mărturiile Sf. Scripturi despre ultima călătorie în scop misionar a Sf. Apostol Pavel. Corabia pe care se îndrepta către metropola antică Roma trecuse pe Marea Mediterană printr-o furtună și, ca printr-o minune, toate cele 276 de persoane care se aflau la bord au reușit să se salveze, înotând spre insula Malta. Era frig, ploua, iar despre localnici, Sf. Apostol ne transmite: „Ei ne arătau o deosebită omenie” (Fapte 28,2).

Asistăm în zilele noastre la nenumărate naufragii pe Marea Mediterană, soldate cu victime, ale unor ambarcațiuni cu refugiați. Ei au nevoie de ajutor. Cum sunt primiți? Bisericile nu pot asista nepăsător la ceea ce se întâmplă cu milioanele de refugiați, oameni care sunt nevoiți prin războaie și catastrofe naturale să-și părăsească patria. Acestea sunt chemate să se implice, sugerează creștinii din Malta.

Această chemare este valabilă și pe plan local, în Brașov. Bisericile nu trebuie să se izoleze. Dincolo de propria viață spirituală a fiecăreia, este nevoie de o comuniune, care trece peste granițele confesionale, etnice, culturale. Și, pentru a nu-i uita pe cei din jurul nostru care au nevoie de ajutor, bisericile organizatoare îi roagă pe credincioși să participe la colecta cu scop caritabil din cadrul fiecărei slujbe ale acestei Săptămâni de Rugăciune.

Colecta tuturor slujbelor va fi direcționată către Serviciul de Ajutor Maltez în România – Sucursala Brașov. Acesta este o asociație nonguvernamentală caritativă, care acționează în spiritul binelui încă de la înființare, din anul 2010, ghidată fiind de motto-ul “Păstrarea credinței și întrajutorarea nevoiașilor”. Principala activitate se bazează pe acordarea serviciilor sociale primare, grija fața de cei aflați în nevoie și cei fără adăpost. Printre proiectele derulate amintim: Clubul de vârstnici și Grupul de copii cu nevoi speciale, în cadrul proiectului intitulat “Împreună într-o Lume Comună”, unde, cu ajutorul unor cadre specializate, se urmărește dezvoltarea abilităților acestora și integrarea în colectiv, în societate.

Carta ecumenică din 2001, un document de bază al acestei mișcări, specifică un element de bază pentru creștinii de diferite confesiuni, afirmând: „Viața mișcării ecumenice are două izvoare. Primul înseamnă să ascultăm împreună Cuvântul lui Dumnezeu. Cel de al 2-lea înseamnă să-L lăsăm pe Sfântul Duh să lucreze în noi și prin noi. Așa se creează comuniune spirituală.”

 

Programul Săptămânii de Rugăciune:

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Romano-Catolică „Înălțarea Sfintei Cruci” (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 2A)

Duminică, 19 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Evanghelică Luterană Maghiară (Str. Iuliu Maniu 2)

Luni, 20 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru și Pavel” (Str. Mureșenilor 19)

Marți, 21 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Reformată „Casa Speranței” (Str. Moldovei 2)

Miercuri, 22 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Unitariană (Str. Victor Babeș 1)

Joi, 23 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Evanghelică C.A. Blumăna (Str. Dr. Ioan Cantacuzino 2)

Vineri, 24 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Reformată (Șirul Mitropolit Andrei Șaguna 3)

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, ora 18:00:

Locație: Biserica Greco-Catolică „Sf. Petru” (Str. Zizinului 24A)

Distribuie acest articol

CUMPĂRĂ BILET