biserica neagra

Tei, măr ornamental și arțar – noii „locatari” ai curții Bisericii Negre

„Cine plantează copaci îi iubește pe alții mai presus de sine.” Așa spune un proverb englezesc, iar noi știm cu toții că așa și este. Ne bucurăm de răcoarea umbrei și de frumusețea arborilor pe care i-au plantat și i-au crescut cei dinaintea noastră și ducem mai departe această „datorie de frumusețe”.

În curtea Bisericii Negre, am început cu plantarea unor arbori aromatici, care au ca scop înlocuirea unor arbori istorici care și-au făcut partea lor de bucurie de-a lungul mai multor generații și au făcut-o cu devotament, până la ultima lor picătură de verde. I-am amplasat cu multă grijă și atenție, pentru a crea și mai multe zone umbrite și cu posibilități de odihnă pentru trecători. Arborii plantați sunt tei, măr siberian și arțar roșu.

Speciile sunt adaptate la condițiile de semiumbră și sol greoi. Toate, îndeosebi teiul, contribuie la îmbunătățirea calității aerului și completează ambientul medieval cu o paletă de culori pastel. De asemenea, pentru continuitate, teiul înlocuiește un arbore din aceeași specie care a fost plantat în 3 noiembrie 1883 și a trebuit să fie îndepărtat în 2018, fiind uscat în totalitate.

Plantarea a fost realizată cu expertiza domnului arh. Johannes Bertleff, a doamnei arh. Domnica Vișan și a domnului arh. peisagist Christian Voinescu. Iar acesta este doar începutul. Pentru a „pune în pagină” și celelalte elemente ale proiectului pentru reamenajarea curții Bisericii Negre, coordonate de arhitecții Johannes Bertleff și Andrei Şerbescu, sunt necesare sume considerabile, care necesită atragerea de fonduri suplimentare.

Distribuie acest articol

CUMPĂRĂ BILET