biserica neagra

Hárs, díszalma és juharfa – a Fekete templom udvarának új „lakói”

„Aki fát ültet, az az embertársait mindennél jobban szereti” – tartja egy angol közmondás és mindannyian érezzük mennyire igaz ez. Élvezzük az árnyék hűsítő kényeztetését és örülünk az őseink által ültetett fák szépségének, ugyanakkor tovább örökítjük ennek a szép kötelességnek a hagyományát.

A Fekete templom udvarán elkezdődött a csemeték ültetése, egyes történelmi régiségű, elpusztult fák pótlására, amelyek több generációnak örömet szereztek, hűségesen, utolsó zöld levelükig tartó odaadással. Gondosan és odafigyeléssel helyeztük el őket, hogy még több árnyékos helyet hozzunk létre, ahol az arra járók megpihenhetnek. A választott fajok a hárs, a bogyós díszalma és a vörös juhar.

Ezeket a fajtákat a félárnyékos, kemény talajos körülményekhez fejlesztették. Mindhárom, de főként a hárs, hozzájárul a levegő minőségének javításához és pasztell színskálájával találóan egészíti ki a középkori eredetű épített környezetet. A hárs emellett, a folytonosság fenntartására, egy 1883. november 3-án ültetett fát pótol, amelyet 2018-ban kellett eltávolítani miután teljesen kiszáradt.

Az ültetés Johannes Bertleff és Domnica Vișan műépítészek, valamint Christian Voinescu tájépítész szakértő irányításával történt. És ez még csak a kezdet. Folytatni szeretnénk a Fekete templom udvarának felújítását a Johannes Bertleff és Andrei Șerbănescu építészek által javasolt díjnyertes terv szerint, ami azonban magas pénzösszeget igényel, amelyhez jelentős támogatások bevonzása szükséges.

Share this post

JEGYEKET VESZ